Január 15-én, azaz ma van a román kultúra napja, melyet idén különleges programmal köszöntenek Szegeden: megnyitják a világhírű rendező, Silviu Purcărete fotográfiáiból készült kiállítást, illetve vetítik a művész Valahol Palilulában című filmjét is. A tárlat nem most először látható Magyarországon, az alkotó tavaly márciusban állította színpadra Csehov klasszikusát, a Cseresznyéskertet a Nemzeti Színházban, a bemutató kísérőprogramja volt a kiállítás megnyitója is. A szegedi összművészeti projekt Király Hajnal filmesztéta workshopjával zárul.

Purcărete 1974-ben végzett a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, ám a nemzetközi színházi életbe csak a ’90-es évek elején robbant be, a craiovai Nemzeti Színházban rendezett előadásai óriási sikert arattak a legfontosabb fesztiválokon. 1992-től két évig a Bulandra Színház, 1996-tól négy évig a Limoges-i Színházi Központ igazgatója volt, ahol színházi akadémiát alapított. Purcăretét a világ legnagyobb operarendezői között tartják számon, a Magyar Állami Operaházban például Eötvös Péter A szerelemről és más démonokról című művét állította színpadra.

A Purcărete világa című kiállítás a rendező utazásai során készített lenyűgöző képeit vonultatja fel, melyeket most Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében tekinthetnek meg az érdeklődők.

Kiemelt kép: Silviu Purcărete a Meggyeskert próbáján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)