Manapság szinte nincs olyan film, amiben ne szerepelne, az elmúlt években a nyara többnyire forgatásokkal telt. Idén nyáron viszont a színpad kapott nagyobb hangsúlyt a programjában, a Szegedi Szabadtérire visszatér a tavaly nagy sikerrel bemutatott Chicago című musicallel, utána pedig a Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István által jegyzett, Ezeregy éjszaka című world musical ősbemutatójában szerepel. A Jászai-díjas, közkedvelt színésszel, Mészáros Mátéval beszélgettünk.

Idén ismét műsorra került a Szegedi Szabadtéri színpadán a Chicago című musical. Játszottál már korábban is Szegeden?

Nagyon érdekes, de nem. Valahogy eddig nekem ez kimaradt, tavaly léptem fel először Szegeden

Milyen élmény volt?

Szeged szuper város, kényelmes, élhető, könnyen bejárható, miközben nem kicsi. Nagyon hangulatos helyek vannak itt, és a Tisza közelsége is sokat hozzáad a környék népszerűségéhez. A Dóm téri színpad hatalmas, rengeteg nézővel, ami óriási élmény, van egy nagyon erős, semmihez nem hasonlítható varázsa. Ugyanakkor ekkora színpadon létezni, ezt a teret belakni, az sokkal több energia, a figyelmet, a koncentrációt is sokkal nagyobb munka elérni, hiszen ennyi emberre szinte nem is lehet egyszerre reagálni. De amikor látom a színpadról, hogy a nézők szinte együtt lélegeznek velünk, az óriási energiatöbbletet is ad. A Dóm térre egyébként, már megérkezni is kifejezetten jó érzés.

Nézőként jártál már korábban Szegeden?

Képzeld, nem, Szeged nekem eddig minden tekintetben kimaradt az életemből. A Chicago az első kapcsolódási pontom a Szegedi Szabadtérrel.

A te neved nem feltétlenül a musicalekkel forrt össze eddig, most pedig kettőben is játszol.

A pályám elején, amikor vidéken játszottam, és aztán később a Vígszínházban is, volt több musical és operett is, tehát a zenés műfajról nem mondhatnám, hogy újdonság. Tény és való, hogy az elmúlt pár évben, az Orlai produkcióval nem zenés darabokat csináltunk, hiszen nem olyan egyszerű zenés műfajt készíteni. Egy ideje valóban nem volt jelen az életemben, de azért szerencsére nem is teljesen új. De fontos, hogy nem áll tőlem távol, és szeretek is énekelni.

Pillanatkép a Chicago című musicalből (fotó: Frank Yvette)

A szabadtéri színpadok új előadásaiban az is mindig egy plusz többlet, hogy olyan színészeket láthatnak együtt a nézők, aki a színházi évadban nem feltétlenül játszanak egy színpadon, de sokszor még egy színházban sem. Volt olyan kolléga, akivel most játszottál először?

Igen, ez tényleg így van, és ez tényleg ad pluszt már a próbafolyamathoz is. Ónodi Eszterrel és Nagy Ervinnel játszottam már korábban, de Janza Katával, vagy Czakó Julival például még soha nem. De valószínű, hogy a darab népszerűsége mellett ez is egy fontos kritérium a nézők szempontjából, és ennek is szerepe volt abban, hogy tavaly minden előadás teljes teltházzal ment, és nyilván az sem véletlen, hogy idén ismét műsorra került.

Amos Hart-ot alakítod, szereted ezt a szerepet?

Igen, nagyon helyes és kedves szerep. Nincs sokat jelen, de közben mégis fontos karakter. Van egy jó kis dala is, nagyon jól el vagyok vele.

Tavaly nyáron játszottátok párszor, és most egy év elteltével ismét. Ilyenkor teljesen újra kell próbálnotok?

Bizony, itt most komoly felújító próbák vannak. Ráadásul némi változtatást is alkalmazott a rendező Béres Attila, így mindenképpen fontos, hogy újra nekiugorjunk, meg egyáltalán vissza kell emlékeznünk az egészre. Szinte újból össze kell szoknunk nekünk, színészeknek is, de magával a darabbal is, hiszen sokszor nem játszottuk. És az egy év szünet ilyen szempontból nagyon hosszú idő. Az újdonságok viszont azért is jók, hogy ha esetleg már látta valaki tavaly, de idén is megnézi, neki is tudunk újat mutatni.

Nyáron kicsit Szegedre is költözöl, hiszen a Szegedi Szabadtéri Színpad augusztusi ősbemutatójában is szerepelsz.

Így van, ahogy lemegy a Chicago, kezdjük is próbálni az Ezeregy éjszakát. Illetve Pesten már elkezdtük a próbákat, ahogy a Chicagot is tavaly, de a nagyobb, érdemi rész az itt folytatódik jövő héttől. Hozzá jön a díszlet, a jelmezek és napi két alkalommal próbáljuk. Komoly elvárás van a darabbal kapcsolatban a nézők részéről, ha jól tudom, már mind a hat előadásra elkeltek a jegyek.

Kit játszol ebben a varázslatos mesében?

Két szerepem is van, a kerettörténetben a főeunuch, a mesében pedig Dzsinn és Bek-Bek leszek. Van két dalom is, és kicsit táncolni is fogok, izgalmas feladat lesz.

Nagy Ervin és Mészáros Máté a Chicago olvasópróbáján (fotó: Kovács Milán)

Jól kitölti a nyaradat Szeged.

Igen, de ezek nagyon jó feladatok. Idén még nem utaztam el sehova, majd talán augusztus végén nézek valami jó kis utat. De egyébként nekem most Szeged is felér egy nyaralással, nagyon meleg van, tűz a nap, és a hangulat is kiváló. S bár napi két próba van, bóklászni, körülnézni is van időm és lehetőségem.

Mi vár rád a jövő évadban?

Az Orlai Produkciónál van tervben egy új bemutató, és van még pár képlékeny dolog, de ezekről még korai lenne bármit is mondanom. Filmmel kapcsolatosan sincs egyelőre olyan konkrétum, amiről be tudnék már most számolni. De nem aggódom, ahogy egyébként sem szoktam, mindig megtalálnak azok a feladatok, amelyek rám várnak.

kiemelt kép: Mészáros Máté (fotó: Szegedi Szabadtéri Színház)