Idén novemberben ünnepli 100. születésnapját a Corvin Mozi, amelyhez kapcsolódóan maratoni filmnézéseket, klasszikus és kortárs sikerfilmek vetítését, valamint közönségtalálkozókat is szerveznek.

A Corvin mozgóképszínház 1922. november 21-én nyitotta meg kapuit, amely akkoriban olyan rangos eseménynek számított, hogy a kor egyik leghíresebb költője, Kosztolányi Dezső kifejezetten erre az alkalomra írt verset Szavak címmel. Ráadásul a régi filmszínházak közül a Corvin az egyetlen, amelynek a nyitás óta nem változtatták meg a nevét. A tervek szerint ősztől a mozi két terme (Jávor, Karády) is csatlakozik a Budapest Film artmozi hálózatához, ezáltal a nézők az eddigieknél is színesebb kínálattal találkozhatnak. Az ünnepi programsorozat keretein belül felidézik az elmúlt 100 év legfontosabb állomásait és legendás bemutatóit. A Corvin moziéjszaka a maratoni filmrajongóknak kedvez, a Névadók mozija sorozatban pedig a nyitástól az ’50-es évekig vetített fontos alkotások lesznek láthatók a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóitól, Az aranyembertől az Állami áruházig, az előadások előtt korabeli filmhíradókat is vetítenek. A Best of sorozatban a külföldi legendás bemutatókat idézik fel, ilyen lesz például a Star Wars – Csillagok háborúja, az E. T. vagy a Ben-Hur. Természetesen nem feledkeznek meg a magyar sikerekről sem: a Kontroll, az Üvegtigris, a Macskafogó, a Vuk és a Csinibaba is vetítésre kerül. Némely vetítést Kovács Gellért Filmszerész, filmes újságíró vezeti be, az egyes magyar filmekhez kapcsolódóan pedig közönségtalálkozókat is tartanak a moderálásával.

Az ünnepi programsorozat előadásaira a jegyértékesítés már kezdetét vette, a teljes programkínálat a Corvin Mozi honlapján olvasható.

Kiemelt kép: Corvin mozi (Fotó: Budapest100)