Ma ünnepli 65. születésnapját Szász János, Balázs Béla-díjas színházi és filmrendező, dramaturg, érdemes és kiváló művész.

Szász János 1958. március 14-én született Budapesten, édesapja Szász Péter író és filmrendező volt, édesanyja is művészeti körökben mozgott, ugyanis a budapesti mozik üzemvezetését irányította. A jómódú lipótvárosi család mozgalmas társadalmi életet élt, szoros barátságot ápoltak mások mellett Őze Lajossal, Kállai Ferenccel, Sinkovits Imrével és Latinovits Zoltánnal is.

1976-tól, szinte még gyermekként a Nemzeti Színházban dolgozott kellékesként, 1980-ban lett a Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, Vámos László asszisztense az Operettszínházban, az itteni munka mellett végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakát, amelyet egyből a filmrendező diploma megszerzése követett. 1990-től számos vidéki város teátrumában találkozhattak a nézők rendezéseivel, például Miskolcon vagy Gyulán, de emlékezetes előadásokat hívott életre a Vígszínházban, a Bárka Színházban és a Nemzeti Színházban is. Emellett rendezett Bostonban, Washingtonban ás Oslóban is. 1999-től az Európai Filmakadémia tagja, 2000-2021 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, 2008-tól docense, 2018-ban pedig a DLA fokozatot is megszerezte.

Szász János (Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Filmrendezőként olyan művek köthetők a nevéhez, mint például a Cseh Tamásról szóló Utóirat, a Kovács Lajos főszereplésével készült Woyzeck, vagy a Molnár Piroskával vászonra vitt A nagy füzet, amely eljutott egészen az Oscar-díj 9 tételes short listjéig a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Utolsó bemutatójára 2018-ban került sor, ekkor debütált A hentes, a kurva és a félszemű című groteszk drámája, amelyet Bodzsár Márkkal fogatókönyvíróként is jegyez.

Munkásságát számos díjjal ismerték el az elmúlt évtizedekben, nem csak hazánkban: 1992-ben ő kapta a bogotai fesztiválon a legjobb rendezésnek járó díjat, illetve a pozsonyi fesztivál nagydíját, 1994-ben a szaloniki fesztivál elismerése mellett átvehette a Chicagói Arany Plakettet, a Bergamói Ezüst Rózsa-díjat, a Strasbourg-i Fesztivál nagydíját és a Gene Moskowitz-díjat. 1997-ben nyerte el a Moszkvai Fesztivál legjobb rendezésért járó díját, a genti fesztivál fődíját, a Brüsszeli Aranykor-díjat és az Oster-díjat, 2013-ban ezen nemzetközi elismerések mellé gyűjtötte be a Karlovy Vary- Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is. Itthon 1994-ben hívta fel először magára a szakma és a közönség figyelmét, ekkor kapta meg a Magyar Játékfilmszemle fődíját, a Félix-díjat és a Csaba von Ferenczy-díjat, amelyet egy évvel később a Balázs Béla- és a Jupiter-díj követett. 1998-ban egymás után érdemelte ki a színházi találkozó és a színikritikusok díját, 2001 óta érdemes művész. 2007-ben a Magyar Filmszemle legjobb rendezésének járó díja mellett a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével is jutalmazták, 2011 óta kiváló művész. 2013-ban kapta meg az Arany Medál-díjat, majd 2018-ban a Havasi István-díjat.

Kiemelt kép: Szász János (Fotó: magyarnarancs.hu)