Ma ünnepli 65. születésnapját Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész.

Szarvas József 1958. június 5-én látta meg a napvilágot Debrecenben, ahol 1977 és 1983 között segédszínészként dolgozott. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1983-ban nyert felvételt, Horvai István osztályába, a diplomáját 1987-ben szerezte meg. Ezt követően 10 éven át a Vígszínház társulatához tartozott, majd 1997 és 2001 között a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze volt. Egy év szabadúszás után 2002-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek jelenleg is a tagja. 2021-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

Színpadi szerepeinek a száma meghaladja a százat, pályafutását a legnagyobb klasszikus és kortárs drámaírók művei fémjelzik. Szerepelt többek között, Shakespeare, Miller, Szophoklész, Brecht, Shae, Gorkij, Williams, Bulgakov, Csehov, Térey János, Sütő András, Szabó Magda, Háy János vagy éppen Székely Csaba darabjaiban. Jelenleg a Nemzeti Színház Csongor és Tünde (Balga,), Sára asszony (György), Médeia (Aigeusz), Tizenhárom almafa (Táncos Csuda Mózes), A kassai polgárok (Dyles), Rómeó és Júlia(Lőrinc barát), A Mester és Margarita (Sztyopa), Bakkhánsnők (Teiresziasz) és A kaukázusi krétakör (több szerepben) című előadásaiban, valamint a Karinthy Színház Kulcskeresők című produkciójában látható. Önálló előadását Pustol a hó avagy Könnyű neked, Szarvas Józsi címmel 2019 januárjában mutatták be, amely a 2018-ban megjelent, Bérczes Lászlóval közösen írt életregénye alapján készült.

Bérczes László és Szarvas József (fotó: Magyar Hang)

Nem csak színházi művészként ismert, több mint 50 játék- és több mint 20 tévéfilmben volt látható. Ezek közül a legismertebb a Zimmer Feri 1-2., a 6:3, az Üvegtigris-trilógia, A Hídember, a Sorstalanság, a Le a fejjel!, az 1945 vagy A játszma. Emellett olyan sorozatokban is látható volt, mint a Patika, a Kisváros, a Tea, a Kossuthkifli, jelenleg pedig A mi kis falunkban szerepel.

Első díjait 1991-ben kapta: az országos színházi találkozón a legjobb férfialakítás, valamint a színikritikusok díját is elnyerte, egy évvel később pedig megkapta a Jászai Mari-díjat, továbbá ugyanebben az évben a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel is kitüntették. A részlet című film epizódszerepéért 1996-ban a Magyar Filmkritikusok Díját nyerte el, 2008-ban Kaszás Attila-díjat kapott. 2012-ben érdemes, 2017-ben kiváló művésszé minősítették, 2014-ben a Magyar Arany Érdemkeresztet, 2019-ben A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg. 2019-ben Prima-díjat, 2021-ben Kossuth-díjat kapott, 2020-ban pedig Vas megye díszpolgárává avatták.

Kiemelt kép: Szarvas József a Pustol a hó című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)