57. alkalommal adták át idén, február 1-jén a Filmkritikusok Díját. A szakmai munka mellett az újságírókból és kritikusokból álló zsűri a filmekben látható színészi teljesítményeket is díjazta. A legjobb női főszereplő az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért Szamosi Zsófia lett, a legjobb férfi főszereplőnek pedig Hegedűs D. Gézát választották A hentes, a kurva és a félszemű című filmbeli játékáért. Az epizódalakítások díjai közül mindkettőt a Rossz versek című film hozta el, Monori Lili és Kovács Zsolt részesült elismerésben.

Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben (fotó: MTI/Kallos Bea)

A B. Nagy Lászlóról elnevezett fődíjat Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje kapta, a legjobb rendezésért járó elismerést pedig Kenyeres Bálint vihette haza Tegnap című művéért. A legjobb animációs alkotás Traub Viktória Sellők és rinocéroszokja lett, Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt pedig életműdíjjal tüntette ki a grémium. A legjobb kisjátékfilm Kovács István Ostrom című filmje lett, míg a dokumentumfilmek közül Zurbó Dorottya Könnyű leckék című alkotását jutalmazták.

Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza A hentes, a kurva és a félszemű című filmben (fotó: MTI/Kallos Bea)

A hamarosan színházi rendezőként is bemutatkozó Schwechtje Mihály filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 kapta a legjobb első filmnek, és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is. Az operatőri elismerést Máthé Tibor vehette át Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmjében nyújtott munkájáért. A legjobb látványtervért járó díjat Rajk László kapta a Napszálltáért, Melis László pedig három film, a Napszállta, az És a halottak újra énekelnek, valamint A rossz árnyék zenei anyagáért is jutalmat kapott a filmkritikusoktól. A legjobb vágás díját Tálas Zsófia nyerte a Rossz versekért.

Különdíjat kapott Milorad Krstic a Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés animációs filmjéért, és 2018 legjobb tévésorozatának az Aranyéletet választotta a szakmai döntőbiztosság. A díjakról a Magyar Újságírók Országos Szövetségének és a Magyar Filmművészek Szövetségének filmkritikus tagjai döntöttek.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Szamosi Zsófia (fotó: Draskovics Ádám) és Hegedűs D. Géza (fotó: Várady Nikolett)