A magyar kultúra napjára több új kiadvánnyal is készült a Magyar Állami Operaház, amelyek közt valódi kuriózumnak ígérkezik az OperaTrezor legújabb, Szamosi Elza és kora című kiadványa.

Szamosi Elza a 20. század első másfél évtizedének egyik legnagyobb hatású magyar operaénekesnője volt, aki nem csak a Bohémélet, a Pillangókisasszony és A Nyugat lánya magyarországi premierjein alakította a női főszerepet, de az Egyesült Államokban is elsőként léptett fel Cso-cso-szánként. A most megjelent album a tragikusan fiatalon elhunyt énekes minden, lemezen fennmaradt, jelenleg elérhető hangemlékét tartalmazza, aminek többsége modern kiadásban eddig nem volt elérhető, köztük a Carmenből a Habanera és a Kártyaária, a Sámson és Delila Csók-áriája, a címszereplő áriája a Tessza című d’Erlanger-operából, a Hoffmann meséi Barcarolája, a Bohéméletből Mimi áriája az I. felvonásból, Tosca Imája, a Pillangókisasszonyból Cso-cso-szan áriája a II. felvonásból, a Manon Lescaut Ékszer-áriája és a Tannhäuser Csarnok-áriája.

A lemezen ugyancsak helyet kaptak Szamosi Elza kortársai – Benkő Henrik, Dienzl Oszkár, Kertész Vilmos, Környei Béla, Krammer Teréz, Márkus Dezső, Sándor Erzsi, Szoyer Ilonka, Takáts Mihály – Puccini-felvételei is.

Kiemelt kép: Szamosi Elza CD (Fotó: OperaTrezor)