Szeptember 9. és 11. között a Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti fesztiválján kitárják kapuikat a szentendrei templomok, imaházak a zenei, irodalmi, egyházművészeti, építészeti és képzőművészeti programok előtt.

A tavaly hagyományteremtő céllal elindított összművészeti, szakrális fesztivál rendkívül jó fogadtatásra talált, így a rendezvénysorozat idén is változatos, igényes programokkal vár mindenkit. Egyházművészeti, vallástörténeti és építészeti előadások, irodalmi szalon Juhász Annával és Borbély Alexandrával, KÉK-séták a templomok között, kreatív alkotás a templomkertben, az Év Műtárgya program a Szerb Egyházművészeti Múzeumban, templom-kvíz, kórus- és klezmermuzsika, a Vujicsics Együttes, a Szent Efrém Férfikar, a Liszt Ferenc és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje – csak hogy néhányat említsünk a színes események közül. A programok szervezésébe a Ferenczy Múzeumi Centrum mellett a helyi vallási közösségek és a város kulturális intézményei is bekapcsolódtak. A zenei programokat és irodalmi és művészeti előadásokat a Ferenczy Múzeumi Centrum, az irodalmi eseményeket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a városismereti sétákat a szentendrei TDM Iroda, a múzeumpedagógiai programokat a GYÍK Műhely és a MANK Galéria munkatársai szervezték. A Szentendrei Kulturális Központ és a Teátrum a programok technikai hátterét biztosítja. Idén a Skanzen gyalogos és kerékpáros templomtúrákkal kapcsolódik be az eseménysorba.

A Vajda Emlékmúzeum újranyitásával párhuzamosan megnyílik a Vajda Lajos és Szentendre című szabadtéri tárlat az Alkotmány utcában. A szerb püspöki székesegyház kerítésfalán látható tablókiállítás Vajda művein és azok helytörténeti vonatkozásain keresztül mesél a város múltjáról és jelenéről. A programhelyszíneken gyűjtést is szerveznek a szentendrei Karitász számára, az adományokat gyermekek nyári táboroztatására fordítják. A szombati nap a kulturális programok mellett még egy különleges eseményt tartogat: dr. Mohos Gábor, Esztergom-Budapest segédpüspöke a 18 óra 30 perckor kezdődő szentmise keretében szenteli fel a Szent Péter-Pál-Templom új harangját. A mintegy 8 mázsa súlyú harangot Lohner László sekrestyés adományozta Szentendrének.

A részletes program a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje Facebook oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Szentendre látkép (Fotó: Deim Balázs/Ferenczy Múzeumi Centrum)