Október 26-án, 21 órai kezdettel közvetíti Szakonyi Károly 90. születésnapja előtt tisztelegve az M5 csatorna a szerző A hatodik napon című darabját. A felvétel 1980-ban, a Madách Színházban készült.

Szakonyi Károly A hatodik napon című drámáját még keletkezésének évében, 1978. december 22-én mutatta be a Madách Színház, Lengyel György rendezésében. A történet egyik főszereplője Simon, aki, amióta felesége meghalt, egyedül él. Gyermekeit csak ritkán látja, mindhárom éli a maga életét. Születésnapján mégis összegyűlik a család s bár ünnepelni akarnak, az együttlét egyre keserűbb lesz. Ahogy a Biblia mondja: „A hatodik napon látá Isten, hogy minden amit teremtett vala, igen jó, tehát a hetedik napon megpihent.” Szakonyi Károlynál éppen fordítva van: a hatodik napon amikor a családot összetartó anya meghal, derül ki, hogy minden, amit teremtett – a család – nemigen jó és széthullik, bár mindenki lázasan ténykedik annak érdekében, hogy ne így legyen. A Madách Színház legendás előadásában olyan nevekkel találkozhatunk, mint Psota Irén (Teréz), Bessenyei Ferenc (Simon), Almási Éva (Ditke), Bálint András (Bandi), Dózsa László (Elek) és Horesnyi László (Béla).

Aki pedig élőben, egy újabb értelmezésben is szeretné megtekinteni az előadást, az megteheti a Rózsavölgyi Szalonban, ahol szintén október 26-án debütál a darab, Dicső Dániel rendezésében, Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Mertz Tibor, Karalyos Gábor, Alberti Zsófia és Sütő András szereplésével.

Kiemelt kép: Szakonyi Károly (Fotó: MTI/Kollányi Péter)