Március 28-án a lakiteleki Nemzeti Művelődési Intézet adott otthont az idén három éves Déryné Program által életre hívott szakmai konferenciának, a színházi világnaphoz is kapcsolódó esemény „A színház jövője, a jövő színháza” címet kapta.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nyitotta meg a Déryné Program egyedi kezdeményezéseként létrejött konferenciát, amelyen az ország számos játszóhelyének vezetői és munkatársai vettek részt, mind produkciós mind pedig befogadó oldalról. „A magyar kulturális szféra legizgalmasabb projektje, ami megvalósulhatott. Mérhetetlenül büszke vagyok rá személyesen is. Az elvárásokat messze túlszárnyalta. Az elért rendkívüli eredmények Kis Domonkos Márk és csapatának elhivatottságát és kreativitását dicsérik” – fogalmazott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Déryné Program ötletgazdája.

„Hiszek abban, hogy pozitív hozzáállással, a lehetőségeket keresve, a partnerekkel egymást támogatva, egy irányba haladva kell küzdeni a kitűzött célokért. Az elért eredményeink a fantasztikus kollégáim munkáját dicsérik, azokét, akikkel az elmúlt három évben egymásra találtunk, közösen építkeztünk. Erre a csapatra vagyok a legbüszkébb, mert egy olyan egységet képviselünk, ami egyedülálló a szakmában” – hangzott el Kis Domonkos Márktól saját köszöntőjében. A 2020 márciusában, immáron 3 éve indult útjára a Déryné Program, melynek célkitűzése, hogy felpezsdítse a vidék kulturális életét az indulás óta eltelt időszakban kimagasló eredményeket produkált: az első 3 év mérlege számokban kifejezve: 1 684 előadás, 493 településen, 231 285 néző részvételével.

Szabó Ádám, Malik Andrea és Bagány Márton (Fotó: Érdi Róbert)

A mostani konferencia „A színház jövője, a jövő színháza” témakör köré szerveződött, az egymást követő kerekasztalbeszélgetéseken olyan szakemberek gondolatait ismerhették meg a résztvevők, mint Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke vagy Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, de résztvevő volt a Drámaírói Műhely két mentora is, Lukácsy György, valamint Kozma András. A szervezők megszólították a befogadóhelyek vezetőit is, így Szamosvölgyi Péter – Sátoraljaújhely polgármestere, Görgényi Ernő – Gyula polgármestere, valamint Kurdi Ferenc – Kosd polgármestere is megosztotta tapasztalait a nap folyamán. A jövő színházának marketing lehetőségeiről Szabó Ádám – a Déryné Program marketing vezetője, Malik Andrea – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciós és kommunikációs menedzsere, a Deszkavízió alapító-főszerkesztője, Bagány Márton – a Színház-és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Brand és Minőségmenedzsment Igazgatóság igazgatója beszélgetett.

Az erős szakmai programok mellett arra is sor került, hogy Kis Domonkos Márk kihirdesse az idei Drámaíró Műhely ösztöndíjasait: 2022-es szép eredményeket túlszárnyalva idén 51 jelentkezés érkezett be, a szakmai bizottsági ülést követően ebből 10 pályamű került a mentorok elé, amelyből végül a mentorprogramba Holczer Dávid – Ötvenegy perccímű drámakoncepciójával, Kovács Gábor Attila – az Indulhatunk, Edit néni? című drámatervvel, Nagy-Szakmáry Attila a Grand Hotel és Tréfás Luca – a Hopeless című pályaművel jutott be.

A konferencia résztvevői Arany János: Toldi című darabjának szünetszínházi változatát tekinthették meg a Győri Nemzeti Színház előadásában. Nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, a konferencia előadásai és szakmai kerekasztal beszélgetései teltházzal futottak, további 352 fő online streamen keresztül követte az eseményeket. Ez is azt mutatja, hogy igény mutatkozik mind alkotói, mind befogadói oldalról a párbeszédre, közös gondolkodásra.

Kiemelt kép: Kis Domonkos Márk a Déryné Konferencián (Fotó: Érdi Róbert)