A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés című beszélgetéssorozatának idei első vendége Szakács Györgyi jelmeztervező, a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa lesz, akit Seres Gerda, újságíró kérdez majd. A rendezvényen részt vesz még Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője és Szlávik István díszlettervező is, akikkel a jelmeztervező életének fontosabb állomásairól, illetve legfrissebb munkáiról beszélgetnek. Az esemény ma 17 órakor kezdődik a Katona József Színházban, ahová a belépés ingyenes. Az online közvetítés a Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Papageno Facebook-oldalain követhető.

A Színházi Kritikusok Céhe évente egyszer titkos szavazással életművéért kritikusdíjat adományozhat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. 2021-ben Szakács Györgyi jelmeztervező kapta a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját.

Szakács Györgyi a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát 1974-ben. 1975 óta találkozhatunk nevével a színlapokon. Pályája során közel félszáz mozi- és tévéfilm, mintegy félezer színházi bemutató ruháit álmodta meg. A napfény íze című film jelmezeinek megtervezéséért Genie-díjra jelölték, Jászai Mari-díjat 1986-ban, Kossuth-díjat 1998-ban, Hevesi Sándor-díjat 2015-ben kapott, a Színházi Kritikusok Céhének díját 17 alkalommal nyerte el. Vendégként dolgozott Stuttgart, Bécs, Lipcse, Lyon, Helsinki és Malmö színházaiban, operaházaiban. Kecskeméthez, Miskolchoz, a Nemzeti Színházhoz is kötődött, de a kaposvári színház nagy korszakának több jelentős előadásához is ő tervezte a jelmezeket. Munkásságának fontos állomása a Jó kérdésnek is helyszínt biztosító budapesti Katona József Színház.

A beszélgetés fő támogatói az NKA és az MMA .

Kiemelt kép : Szakács Györgyi (Fotó: Zsigmond László)