Ma ünnepli 73. születésnapját Szacsvay László, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész.

Szacsvay László (születési nevén: Szacsvay-Fehér László) Budapesten, 1947. október 27-én látta meg a napvilágot, édesapja Szacsvay-Fehér Tibor, író. Szacsvay 1966-ban, a zuglói I. István Gimnáziumban érettségizett, ezt követően nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1971-ben végzett. 1971-től több mint 10 évig a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, 1982-től a budapesti Katona József Színház társulatát erősíti. Gyakori vendég más színházak produkcióiban, a tévében és a rádióban. Évekre szóló sikert aratott a Budapest Orfeum című zenés összeállításban előadott kupléival és sanzonjaival, melynek anyaga lemezen is megjelent.

Bálint András és Szacsvay László a Magyar Rádió stúdiójában 1976-ban (fotó: Szalay Zoltán/Fortepan)

Színpadi szerepeinek a száma megközelíti a kétszázat, a Katona József Színházban olyan előadásokban tűnt fel, mint az Ahogy tetszik (Próbakő), A szarvaskirály (Cigolotti mesemondó), A tudós nők (Vadius tudós), A revizor (Hlesztakov, Bobcsinszkij), az Übü király (Bugrislav királyfi), a Platonov (Marko) a Julius Caesar (Caius Ligarius) a Pogánytánc (Michael), a Szeget szeggel (Escallus), a Rosencrantz és Guildensdtern halott (Tragédiajátszó), A vihar (Gonzalo), a Játék a kastélyban (Gál), a János Vitéz (francia király), a Csongor és Tünde (Balga), a Médeia (Nevelő), a Kazamaták, a Barbárok (Ivakin), A vadkacsa (Pincér), A kétfejű fenevad (több szerepben), a Cigányok (Harkocsány), a Rükverc (több szerepben), a Minden jó, ha vége jó (a francia király),a Sirály (Jakov), a Borisz Godunov (Pimen apát), A nők iskolája (Oronte). Jelenleg A mi osztályunk, az Ürgék, a Rozsdatemető 2.0, A királyi úton és A császár című produkciókban látható. 2021 tavaszán – a tervek szerint – két előadásban is bemutatkozik majd: márciusban az Apák és fiúk, májusban a Moszkva-Peking Transzszimfónia című darabokban lesz látható. Ezen kívül emlékezetes alakítást nyújtott az Orlai Produkciós Iroda A nagy négyes, valamint a Budapesti Operettszínház Kékszakáll című előadásaiban.

Ujlaki Dénes, Szacsvay László és Bán János az Ürgék próbáján, háttal Pelsőczy Réka (Fotó: Horváth Judit)

Az 1970-es évektől kezdve rendszeren tűnik fel filmekben és sorozatokban, többek között a Kitörés, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Te rongyos élet, az Illatszertár, az Angyalbőrben, a Presszó, a Zimmer Feri, a Nyócker, az Életképek, a De kik azok a Lumnitzer nővérek?, az S.O.S. szerelem, a Macskafogó 2. – A sátán macskája, a Casting minden, a Tüskevár vagy a Kossuthkifli című alkotásokban volt látható. Rendszeresen szinkronizál, hosszú pályafutása alatt olyan színészeknek kölcsönözte a hangját, mint Stan Laurel (Stan és Pan-filmek), Jean-Paul Belmondo (Kifulladásig), Donald Sutherland (A piszkos tizenkettő, Klute), Dustin Hoffman (John), Peter Falk (A sérthetetlenek), Steve Martin (Segítség, karácsony!), Bill Murray (Tökös tekés, A király látogatása), Gary Oldman (Hannibal), Billy Bob Thorton (Igazából szerelem, Kegyetlen bánásmód), Alan Rickman (Galaxis útikalauzt stopposoknak), Franco Nero (Django elszabadul), Woody Allen (Rómának szeretettel), Christian Clavier (Bazi nagy francia lagzik), Frank Oz (Csillagok háborúja VIII. – Az utolsó Jedik/Yoda). Több generáció ismerheti hangját még a Micimackó Nyuszijaként is, valamint olyan sorozatokban is szinkronizált, mint a Rabszolgasors (André Valli), A klinika (Knut Hinz) vagy a Wayward Pines (Toby Jones).

1977-ben Rajz János-díjjal, egy évvel később 1978-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban Farkas-Ratkó-díjjal tüntették ki. 2001-ben érdemes művésszé vált, a PUKK-díjat kétszer is elnyerte (2002-ben és 2016-ban). 2012-ben Pécsi Sándor-díjat kapott, 2013-ban kiváló művésszé avatták. 2015. május 12-én Kóti Árpád helyére a Nemzet Színészévé választották. 2017-ben Belváros-Lipótváros díszpolgárává vált, 2018-ban megkapta a Budapestért díjat.

Kiemelt kép: Szacsvay László (fotó: borsonline.hu)