Természetesen a Magyar Állami Operaház is különleges eladással tiszteleg Petőfi születésének 200. évfordulója előtt: Kacsóh Pongrác János vitéz című műve Szabó Máté rendezésében debütál majd március 10-én és 12-én. Az előadás főszerepeit Boncsér Gergely, Kálnay Zsófia, Bretz Gábor, Szemere Zita és Wiedemann Bernadett alakítja, az OPERA együtteseit a Rácz Márton által felkutatott ősváltozat nyomán Kesselyák Gergely dirigálja.

Petőfi Sándor máig töretlen népszerűségnek örvendő verses meséjét 1903-ban Bakonyi Károly dolgozta át színpadi művé, a szövegkönyv verseit Heltai Jenő jegyezte. Ezt a verziót a Király Színház igazgatója, Beöthy László vásárolta meg, aki előbb Sztojanovics Jenőt, majd Kacsóh Pongrácot bízta meg a zene megkomponálásával. Az ősbemutatóra 1904-ben került sor, Fedák Sári főszereplésével – a darabot a kritika és a közönség is egyöntetű lelkesedéssel fogadta. Az Operaház színpadán az 1931-es premier óta összesen 735 alkalommal láthatták a nézők Kukorica Jancsi és Iluska történetét először Márkus László, majd Mikó András, Makai Péter, Kerényi Imre, Fehér András és ifj. Palcsó Sándor rendezésében. A mostani előadás érdekessége, hogy a mű először szólal meg az ősváltozatban az Operaházban Rácz Márton karmesternek köszönhetően, aki a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának keretében korábbi kéziratok alapján kutatta fel a mű eredetijét.

A generációk által ismert mű olyan mese, amely Szabó Máté értelmezésében a felnőtt élet legnagyobb csalódásait sorakoztatja fel. A két árva, Jancsi és Iluska elveszett szerelmének megtalálása mellett a hazatalálás is fontos központi elem, ahogy a daljáték saját drámai figurája, Bagó is összetett, árnyalt értelmezésre ad lehetőséget. A János vitéz azonban arra is hivatott, hogy általa a felnőtt közönség felidézhesse azokat az élményeket, amik gyermekkorától ehhez a műhöz kötik, és amihez hasonló élményeket most a jövő generációi is átélhetnek.

A különleges előadás magával ragadó látványvilágáért Füzér Anni és Horesnyi Balázs felel, ezt egészítik ki a Huszár Dániel, Berkes Bálint és Czeglédi Zsombor által készített vetítések. Az előadás főbb szerepeit Boncsér Gergely (János vitéz), Kálnay Zsófia (Iluska), Bretz Gábor (Bagó), Mertz Tibor (francia király) Szemere Zita (francia királykisasszony) és Wiedemann Bernadett (mostoha) alakítják, mellettük Fülep Máté (strázsamester), Gábor Géza (csősz) és Kiss Péter (Bartoló) szerepel az előadásban. A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely első karmester vezényli, a Magyar Nemzeti Balett művészei számára a koreográfiát Vári Bertalan készítette.

Kiemelt kép: A János vitéz című produkció sajtótájékoztatója (Fotó: Mónus Márton / MTI)