Szabó Máté, a Miskolci Nemzeti Színház rendezője és művészeti vezetője számtalan műfajban kipróbálta már magát, és legyen szó kétszereplős darabról, filmadaptációról, operettről vagy operáról, mindenben otthonosan mozog. Az M5 szeptember 15-én, vasárnap 21:30-kor tűzi műsorra Rossini Olasz nő Algírban című kétfelvonásos operáját Szabó Máté rendezésében, melyet 2017 novemberében mutattak be az Erkel Színházban.

Az alig egy hónap alatt komponált mű premierjére 1813-ban, a velencei San Benedetto Operaházban került sor. A szövegkönyvet Angelo Anelli jegyzi, aki saját, 1808-ban a milánói Scalában bemutatott, Luigi Mosca azonos című zenedrámájához írt librettóját dolgozta át az akkor huszonegyéves Rossini javaslatára. A fiatal zeneszerző kirobbanóan sziporkázó muzsikájában a vígoperai műfaj zenei stílusjegyeinek egész arzenálját vonultatja fel, és tökéletes érzékkel használja a commedia dell’artéból jól ismert karaktereket és fordulatokat is. A darab a velencei premier után azonnal meghódította Itália és Európa fontosabb városait, 1819-ben már a Pesti Nemzeti Színház is repertoárjára tűzte. Az Olasz nő Algírban később kikopott a nemzetközi repertoárból, míg a II. világháború után vissza nem szerezte megérdemelt helyét a dalszínházak műsorán.

Jelenet az Olasz nő Algírban című operából (fotó: Berecz Valter)

Gioachino Rossini egyik legtöbbet játszott vígoperája a Nádasdy Kálmán- és Déryné-díjas Szabó Máté rendezésében a felhőtlen szórakoztatás céljával született, az orientalista környezetbe helyezett, mégis ízig-vérig olasz szabadulás-történet fókuszában a nemek és kultúrák harca áll. Koncepciója szerint „ez a história inkább a férfiakat készteti szembenézésre magukkal, az előadás pedig céljaink szerint az egészségtelen férfidominanciával szembeni kritika lesz”.

A címszerepben Mester Viktóriát, kedveseként Alasdair Kentet láthatja a közönség. A további szereplőket Palerdi András (Musztafa, algír bej), Sáfár Orsolya (Elvira, a bej felesége), Balga Gabriella (Zulma, a bizalmasa) és Ali Dobák Attila (Teddeo, Isabella kísérője) keltik életre. Az előadásban közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, a Honvéd Férfikar Francesco Lanzillotta vezényletével.

Kiemelt kép: Jelenet az Olasz nő Algírban című operából (fotó: Berecz Valter)