A Gyulai Várszínház a magyar klasszikusok életművét középpontba állító sorozatával Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után idén Szabó Magda előtt tiszteleg: augusztus 16. és 18. között hat előadást és egy fotókiállítást is láthatnak a nézők.

Szabó Magda nemzetközileg elismert modern magyar író, könyveit 43 nyelvre fordították le. Az életművét korábban gondozó Európa Kiadó szerint „magyarabb és magyarságában európaibb szerzőt elképzelni sem lehetne”. A Gyulai Várszínház most háromnapos programsorozattal tiszteleg a Kossuth-díjas írónő emléke előtt. A Szabó Magda Napok nyitóelőadása a Gózon Gyula Kamaraszínház Agyigó című produkciója lesz, Nagyváradi Erzsébet játssza a Czeizel Gábor szerkesztette estet, amelyet Vasicsek János kísér gitáron. Azt követi a Nemzeti Színház bemutatója: Az ajtó című előadást Szabó K. István rendezésében, Söptei Andrea és Udvaros Dorottya főszereplésével láthatják a nézők.

Másnap a Rózsavölgyi Szalon Az őz című darabja mutatkozik be a Kamarateremben, Őze Áron rendezésében színpadra lép Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea és Sipos Imre. A Régimódi történet színpadi változatát a Szolnoki Szigligeti Színház viszi Gyulára, a többgenerációs családtörténetet Csiszár Imre álmodta színpadra Radó Denise, Gombos Judit, Molnár Nikolett, Pertics Villő, Dósa Mátyás, Barabás Botond és Molnár László közreműködésével.

A programsorozat zárónapja a Nagyváradi Szigligeti Színház gyermekelőadásával kezdődik, a Tündér Lala Egressy Zoltán átiratában, Tóth Tünde rendezésében lesz látható a Kamaraszínházban. Ezt követően Az a szép, fényes nap címmel érkezik a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása a Tószínpadra, a történelmi játékot Bagó Bertalan rendezte Gáspár Sándorral és Kovács Tamással a főszerepben.

Jelenet a Régimódi történet című előadásból (Fotó: Csabai István)

Kiemelt kép: Söptei Andrea Az ajtó című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)