A Káli-medencét két napja tölti be a zene és uralja a környék hangulatát, és ahogy az egyik résztvevő fogalmazott: az All Star csapat még csak ma jön, utalva ezzel a Szalonna és bandájára, akik vasárnap csatlakoztak a rendezvényhez.

A tánc és énektanítás folyamatos, kitölti a napot mind a négy településen. Rengetegen jöttek kifejezetten a program miatt a környékre, sokan pedig véletlenül keveredtek Kővágóörsre a 0. napon, és azóta nem tudják elengedni a rendezvényt.

Táncház a KŐFESZT – A Szabad Táncház rendezvényen (fotó: Steindl Gabriella)

Így a második napra már sok az ismerős arc, mindenki együtt énekel és táncol, mintha nem is létezne más a világon. A gyerekek is boldogok, ha éppen nincs kedvük táncolni, akkor a kézművességnek olyan ritka formáit is kipróbálhatják, mint a nemezelés vagy a kosárfonás.

Hideg Anna néni a KŐFESZT – A Szabad Táncház rendezvényen (fotó: Steindl Gabriella)

A rendezvény első számú sztárja Hideg Anna néni, aki nemcsak énekel és táncol, hanem kiváló történetekkel is szórakoztatja a közönséget. Jó látni a fiatalokat, ahogy körbeveszik, kérdezik és isszák minden szavát. Anna néni pedig mesél, hiszen bőven van mit. Ráadásul humoros, naprakész és igazi energiabomba, reggeltől estig fáradhatatlanul ott van több helyszínen, de az esti koncerten is a leghangosabban énekel.

Berecz István, Csúri Ákos és Navracsics Tibor a KŐFESZT – A Szabad Táncház rendezvényen (fotó: Steindl Gabriella)

Az este a Botond Pajtában folkmozival kezdődött, majd következett a Pompás Magyarok a Kalota partján koncert. A Tokos, a Veszélyes banda, az Erdőfű zenekarok muzsikájára a Fölszállott a páva versenyt is nyert, Kalotaszegi Legénytársulat tartott táncbemutatót.

Táncház a KŐFESZT – A Szabad Táncház rendezvényen (fotó: Steindl Gabriella)

A legjobban várt esti táncházhoz a zenét Szalonna és bandája, Gombai Tamás, a Naszály, az Erdőfű, a Palatkai Banda, az Üsztürü, a Horsa Banda, a Bajkó, a Csávásiak, a Tokos és Filep Pál Márton szolgáltatta. A hangulat ekkor már teljes mértékben a tetőfokán, a közelgő vihar sem gátolt senkit az önfeledt szórakozásban. Ahogy a táncos lábú kamaszok mondták: szabad a tánc, mit számít bármi más is?

A naprakész program elérhető a KŐFESZT oldalán.

A KŐFESZT – A Szabad Táncház ingyenes rendezvénysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával jött létre.

Kiemelt kép: Koncert a Botond pajtában (fotó: Steindl Gabriella)