A nulladik nap után, hivatalosan is elkezdődött a KŐFESZT új rendezvénysorozata. Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő A Szabad Táncház program során természetesen a tánc viszi a prímet, a kísérő zenét pedig a legkiválóbb muzsikosok szolgáltatják.

A háromnapos esemény során a Káli-medence négy településén zajlanak a programok. A Kékkúton tartott megnyitón elsőként Navratil Andrea énekelt, majd olvasott fel egy részletet Bertha Bulcsu, Balatoni évtizedek című művéből. Csúri Ákos, a KŐFESZT – A Szabad Táncház ötletgazdája, főszervezője elmondta, hogy a rendezvény alapgondolatát az adta, hogy a mostanában rendezett nagyszabású táncházak, amelyeknek valamelyik sportaréna ad otthon, kirakodóvásárral, könyvbemutatóval és egyéb kísérő programokkal, ott már nem a táncon van a hangsúly.

Csúri Ákos a KŐFESZT- A Szabad Táncház alapítója (Fotó: Steindl Gabriella)

„Szerettem volna egy olyan eseményt, ahol a táncot visszahozzuk a természetes közegébe, és amely visszaadja a táncnak azt a rangját, ami megilleti. Elvisszük mindenhova, a Balaton partra, a Szent György-hegyi Tarányi Présházba, hogy ebben a parádés környezetben mindenhol a népzene szóljon. Mert ez a miénk. Mi nem ebből élünk, hanem ezért. Ennek a szabad táncháznak az alapvető küldetése, hogy ezt a hagyományt tovább vigyük, s ezzel tisztelegjünk azok előtt az ősök előtt, akiknek ezt köszönhetjük. Érezzétek úgy, hogy tiétek a Káli-medence!” – adta meg a hívószót a naphoz, és a közönségnek nem is kellett több. Főleg, hogy az első napon résztvevő zenészek mind összeálltak egy közös muzsikálásra. Ezek után nehéz helyzetbe került Hegyi Zoltán író, ő maga is úgy fogalmazott, hogy érdemes-e ezek után egyáltalán megszólalni. Komoly kötődése van a környékhez, Széket második otthonának tartja, ennek kapcsán osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Zenészek a KŐFESZT – A Szabad Táncház rendezvényen (Fotó: Steindl Gabriella)

A megnyitó után kezdetét vette a zene és a tánc. Minden településen más-más tájegység énekeit és táncait lehetett tanulni, miközben a legkiválóbb zenekarok húzták a talpalávalót. A gyerekeket kézműves foglakozások várták mindegyik helyszínen, aki pedig egy kis pihenésre vágyott a ragyogó időben, az hallgathatott különböző előadásokat a szabadegyetemeken.

Táncház Köveskálon (Fotó: Steindl Gabriella)

A nap végén a központi helyszínen, a Botond Pajtában folkmozival indult az este, majd következett a mezőségi koncert. A Palatkai Banda és Koncz Gergő, a Horsa Banda és Hideg Anna, valamint Navratil Andrea által előadott dalokat már a népes közönség is együtt énekelte a művészekkel. Hideg Anna néni a maga 86 évével fiatalokat meghazudtoló energiával és lendülettel énekelte végig az egész napot, több helyszínen is. Hálás is volt érte a közönség, alig akarták elengedni. De Füstös Jani bácsi is óriási sikert aratott táncával.

Táncház a Botond Pajtában (Fotó: Steindl Gabriella)

A táncház – ahol az össznépi zenét az Erdőfű, a Naszály Zenekar, a Palatkai Banda, a Horsa Banda, a Csávásiak, az Üsztürü, a Bajkó és a Magyarhang zenekarok, valamint Koncz Gergő biztosította – teljes mértékben megkoronázta a napot. Olyan boldogság látszott az arcokon, amely az egész rendezvény létjogosultságát bizonyította. A Botond Pajta már a nulladik napon szűkösnek bizonyult a tánchoz, az első nap végére pedig az egész udvar kicsi lett.

A naprakész program elérhető a KŐFESZT oldalán.

A KŐFESZT – A Szabad Táncház ingyenes rendezvénysorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával jött létre.

Kiemelt kép: Táncház Köveskálon (fotó: Steindl Gabriella)