Három egész napon át a táncot ünneplik a festői szépségű Káli-medencében, de ahogy a fesztiváloknál már megszokott, egy plusz 0. nappal indult az eseménysorozat. A kérdés csak az: hogy hova lehet még a hangulatot fokozni?

Csendes, nyugodt község Kővágóörs, este 6-kor még nyoma sincs annak, hogy nemsokára fesztivál kezdődik. Folkmozival veszi kezdetét a menet, a legelszántabb hívek már ekkor megérkeznek. Szomjas György és Halmos Béla, Ej, Kisandrás – Gergely András Zsükéről szóló dokumentumfilmje adja meg a hangulatot az estéhez.

Demeter László, Navratil Andrea és Berecz András (fotó: Steindl Gabriella)

Majd Berecz András, Navratil Andrea és Demeter László következnek, Két jó rokon összeül… című műsorukkal, amelyben csuvas és csángó dalokat énekelnek. Andi gyönyörű énekeit Berecz András köti össze humoros szövegekkel, ezt hívják úgy, hogy minőségi szórakozás. A közönség nyitott a poénokra, veszik a lapot, ekkor már izzik a hangulat.

Az est fénypontja és főszereplője: a TÁNC, amely a Naszály zenekar kíséretével vette kezdetét, a nemrég átadott Botond Pajtában. Őket a Bajkó Zenekar és  az Üsztürü Zenekar követte.

A táncháznál már teljes a teltház, olyan, mintha az egész környék itt lenne, és mindenki csak arra vágyna, hogy táncolhasson. Kötöttségek, szabályok és dress code nélkül, ahogy a KŐFESZT – A Szabad Táncház szervezői megálmodták. És ez még csak a 0. nap…

Táncház a Botond Pajtában (Fotó: Steindl Gabriella)

Naprakész program a Kőfeszt honlapjáról érhető el.

A KŐFESZT – A Szabad Táncház ingyenes rendezvénysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.

Kiemelt kép: Táncház a Botond Pajtában (Fotó: Steindl Gabriella)