A napokban startolt el a Szabad a produkció, ahol a – jelenleg munka nélkül maradt – színészek online tartalmakat oszthatnak meg, amiért pénzt is kapnak. 

ART Peep SHOW néven indított fizetős online tartalomszolgáltatót a Szabadszínész. Az online színészkereső adatbázist üzemeltető cég a kialakult helyzet miatt döntött úgy, hogy lehetőséget teremt a művészeknek a pénzkeresésre az otthonukban készített tartalmak értékesítésével. „Ne a Facebookra, hanem a Szabad a produkció oldalára készíts tartalmat, mert ezzel segítheted a bajba jutott színészeket, vagy saját magadat!” – reklámozza magát az oldal, hiszen a kezdeményezés lényege, hogy a közösségi médiában tömegesen terjedő ingyenes tartalmak helyett pénzt kérnek a színészek otthoni körülmények között készült produkcióiért. „A színészek által létrehozott online tartalom értékes, és meggyőződésünk, hogy a nézők egy része még ezekben a nehéz időkben is szívesen áldozna erre, sőt vágya, hogy kifejezze támogatását kedvenc művészeti ága iránt. Ezenkívül időszerű elgondolkodni azon, hogy ha telefonért, autóért, kenyérért fizetünk, miért érzünk szemérmet, ha ugyanezt várjuk el kisebb-nagyobb online tartalmak szolgáltatásért, amiben szintén idő, munka, szaktudás és pénz van” – mondta el Gosztonyi Csaba és Lengyel Tamás, a Szabadszínész alapítói.

Ezért hozták létre a Szabad a produkció nevű weboldalt, ami – ha megfelelő számú művész csatlakozik hozzá – megváltoztathatja ezt a tabuként kezelt helyzetet: egyszersmind a közgondolkodást. Ráadásul fórumot és bevételt teremthet azoknak, akik most munka és pénz nélkül maradtak. A feltöltött videókhoz a nézők fizetés után férhetnek hozzá, a befolyt összeget pedig a művészek minden hónap végén felvehetik, de jótékony célra is fordíthatják: három szervezetnek (Színházi Szolidaritási Alap, Színházi Dolgozók Szakszervezete Segítsünk Alapítványa, Független Előadó-Művészeti Szövetség segélyalapja) is felajánlhatják. Az oldalra regisztrálók vállalják, hogy amilyen tartalmat oda pénzért feltöltenek, máshol nem lesz ingyenesen elérhető. A produkciókat az alkotók természetesen népszerűsíthetik, megoszthatják bárhol. Az ART Peep Show indulásának első hetében közel 30 művész töltött fel tartalmat, többek között Ember Márk, Bata Éva, Schmied Zoltán, Trokán Nóra, Trokán Anna, Molnár Áron is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Kiemelt kép: A Szabadszínész alapítói, Gosztonyi Csaba és Lengyel Tamás (fotó: Köő Adrienn)