A Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke a Rajzok és szobrok Stróbl Alajos műterméből kiállítással kíván tisztelegni alapítója előtt, aki élete nagy részét az Epreskertben töltötte. A tárlat április 26-tól egészen május 20-ig várja látogatóit a szobrászpápa egykori műtermének átriumában, amely ma kiállítóteremként funkcionál. 1882 előtt elvadult eperfaliget volt e helyen, ezt Stróbl Alajos hozatta rendbe, majd az első műtermek az 1870-es években jöttek itt létre. 1882-ben a főváros néhány telekrészt adott át a Mintarajztanodának – a Magyar Képzőművészeti Egyetem jogelődjének -, amelyekben két festészeti és egy szobrászati mesteriskolát hoztak létre, és ahol az iskolák tanárai, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Székely Bertalan, Feszty Árpád és Zichy Mihály térítésmentes műtermet kaptak.

Stróbl Alajosról kevésbé ismert, hogy nemcsak nagyszerűen mintázott, de bravúrosan rajzolt is, ami részben édesapja érdeme, aki testvéreivel együtt sokat rajzoltatta kisgyermek korától kezdve. A művész ezt nem kötelességnek, hanem szórakozásnak tekintette, tehetsége hamar megmutatkozott. Alkotó évei során többnyire akkor rajzolt, ha más tennivalója éppen nem akadt, például katonai szolgálata idején vagy medvevadászat közben. A kiállítási szobrok mellett olyan rajzokat is láthatunk családi tulajdonban lévő vázlatkönyveiből, melyek életképeket, szoborterveket és I. világháborús jeleneteket ábrázolnak.

Kiemelt kép: Képrészlet a Rajzok és szobrok Stróbl Alajos műterméből című kiállításról (Fotó: Magyar Képzőművészeti Egyetem honlapja)