A Radnóti Színház felújítási munkálatai miatt online, streamelve tűzi műsorra a 2018-as bemutató óta töretlen sikernek örvendő III. Richárd című előadást, melyet az eSzínház oldalán november 19. és 21. között lehet megtekinteni.

A darabot korábban ideiglenesen a Pesti Magyar Színház fogadta be, majd hosszú szünet után a József Attila Színházba került át. A színház hivatalos közleménye szerint a felújítási munkálatok befejezését követően az előadás újra visszatér a Radnóti színpadára. III. Richárd a világtörténelem egyik legikonikusabb alakja, aki bárkit képes volt elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni, miközben kegyetlenül és csillogó intellektussal szerezte meg magának a trónt és tette cinkosává a mindenkori színházi publikumot. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán.

Az előadás rendezője, Andrei Şerban nem ismeretlen a budapesti közönség számára: Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban. A legendás román rendező fiatalon vándorolt ki Amerikába, ahol fényes karriert futott be. Amerika legfontosabb prózai színházaiban hozott létre előadásokat, a legjelentősebb operaházak (többek között a Metropolitan Opera és a londoni Covent Garden) hívták rendezni, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Meryl Streep vagy Liev Schreiber. Több mint két évtizede a Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora, és három éven keresztül igazgatta a Bukaresti Nemzeti Színházat.

Kiemelt kép: Jelenet a III. Richárd című előadásból (Fotó: Dömölky Dániel/Radnóti Színház)