Ma ünnepli 55. születésnapját Stohl András Jászai Mari-díjas színművész, műsorvezető. 

Stohl András 1967. február 23-án született Budapesten, érettségijét a fővárosi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban szerezte meg. 1990-ben Székely Gábor és Zsámbéki Gábor tanítványaként végzett a Színház- és Filmművészeti Fősikolán, pályafutása a Katona József Színházban kezdődött el. Rövid ideg szabadúszóként tevékenykedett, majd 2003 és 2013 között a budapesti Nemzeti Színház társulatának tagja volt. Ezt követően 2013-tól 2017-ig a Vígszínház közönségét örvendeztette meg játékával, hogy aztán pár évig újfent szabadúszóként dolgozzon. Ez idő tájt a Class FM reggeli műsorát vezette és több produkcióban is játszott, mígnem 2021-ben ismét a Vígszínházhoz szegődött, de persze nem hagyta hátra korábbi szerepeit sem. Az eltelt évtizedekben megszámlálhatatlanul sok darabban láthatta őt a közönség, napjainkban olyan teátrumokban csíphetik el őt az érdeklődők, mint a Centrál Színház (Jó zsaru – rossz zsaru, Házassági leckék középhaladóknak, Házassági leckék 2), az Átrium (Az Őrült Nők Ketrece) és természetesen a Vígszínház/Pesti Színház (Sirály, Bella Figura). 

Stohl András és Márkus Luca a Sirály című előadásban (fotó: Kovács Milán)

De életében nem csak a színháznak jutott hely, előszeretettel játszik filmekben és sorozatokban is. A moziba járók olyan alkotásokban láthatták őt, mint a Meseautó, az Európa Expressz, a Nejem, nőm, csajom, a Pappa Pia, a Valami Amerika 3, a FOMO – Megosztod és uralkodsz és a Zárójelentés, míg a tévéképernyőkön sok más mellett a Kisváros, a Tűzvonalban, a Válótársak és a Mintaapák szériákban tűnt fel. Profi televíziós műsorvezető, éveken keresztül kivette a részét az RTL Klub Reggelijéből, megjárta többek között a ValóVilágot, a Survivort, a Szombat Esti Lázat, a Csillag születiket, A Piramist és a Dancing with the Stars-t is. Szerepelt a Sztárban sztár több évadában zsűritagként, versenyzőként is. 

Matt Damon, Hugh Grant, Brad Pitt, Daniel Craig, Jeremy Renner, Jude Law és Woody Harrelson szinkronhangjaként jelentős szereplője a magyar szinkronszakmának is, ráadásul az említett művészek rendszeres tolmácsolása mellett olyan további emlékezetes karakterek is fűződnek a nevéhez, mint Luke Skywalker (Star Wars), Joker (A sötét lovag), Woody (Toy Story), Trufa (A Gyűrűk Ura), Tekergő (Susie és Tekergő), Simba (Az oroszlánkirály) és Tommasi százados (Don Matteo). Gyakran hallhatjuk énekelni is, sokak kedvenc dala tőle az Érzed már a szív szavát (Az oroszlánkirály) és/vagy az Erős légy (Mulan). A Magyar hangja… című dokumentumfilmben maga is megosztja meglátásait a magyar szinkronról.

Lengyel Tamás, Scherer Péter és Stohl András a Válótársak promóciós képén (Fotó: RTL Klub)

Munkásságát 1996-ban PUKK-díjjal, 1997-ben Vastaps-díjjal, 2000-ben pedig Jászai Mari-díjjal ismerték el. Két évvel később átvehette a Súgó Csiga díjat is, amit a következő években a Farkas-Ratkó-, a Story Ötcsillag, a Gundel művészeti és a Pepita-díjak követtek. 2013-ban kiérdemelte a Színikritikusok elismerését, majd 2016-ban a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel és az Ajtay Andor-emlékdíjjal lett gazdagabb.

Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Stohl András (Fotó: Zsigmond László)