Újabb előadások kerültek fel a Békéscsabai Jókai Színház online repertoárjába, emellett a teátrum készül az újranyitásra, hiszen a járvány alatt is folyamatosan zajlanak a próbák.

Péntektől láthatja majd a közönség online Rákosi Viktor klasszikusát, az Elnémult harangokat, amelyet 2018 decemberében mutattak be Czitor Attila főszereplésével. A darab a múlt század eleji magyar-román együttélés feszültségét ábrázolja, kihangsúlyozva a közösség éltető, megtartó erejét. Március 26-án Szente Béla Szárnyad árnyékában című drámája debütál majd az online térben. A darab a megyeszékhely újjászületésének 300. évfordulójára készült, Szente kifejezetten a békéscsabai színház számára írta meg a történetet. Mindkét darabra az online bemutatótól számított egy hónapon át válthatnak jegyet az érdeklődők, emellett továbbra is elérhetőek maradnak a Hajnalban, délben, este és a Mario és a varázsló című előadások.

A színház mindemellett készül már az újranyitásra, folyamatosan zajlanak a soron következő bemutatók próbái. A Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regénye alapján készült Kakukkfészket Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója állítja majd színpadra. Továbbá megkezdték a Trianon című rockopera előkészületeit, ezt Koltay Gábor rendezi, Ábrahám Pál Viktória című operettjét pedig a járványhelyzet enyhülése után azonnal műsorra tűzik. A felújító próbák után debütálhat a Verebes István rendezte Pezsgős vacsora, valamint a Családi ágy című kamaradarab Csurulya Csongor rendezésében.

Jelenet a békéscsabai Elnémult harangok című előadásból (fotó: Ignácz Bence)

Gondolva a gyerekekre, az Árgyélus királyfi című mesedarabot is próbálják. A produkció érdekessége, hogy két évtizede a darab 350 előadást ért meg a színházban, az akkori szereposztás címszereplője, Tege Antal most a Királyt személyesíti meg, valamint a rendezés feladatát is magára vállalta, rajta kívül még Nagy Erika lép színpadra a régi szereplőgárdából. Az előadás a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával, az Aradi Kamaraszínházzal közösen valósul meg; a járványügyi szigorítások enyhültével a darabot több olyan erdélyi szórványtelepülésre tervezik eljuttatni, ahol ritkán látható magyar nyelvű, profi színházi produkció.

A Békéscsabai Jókai Színház hétfőn ünnepelte 142. születésnapját: az Alföld első kőszínháza 1879. március 8-án nyitotta meg kapuit. Az akkor Vigardának (vagy Vigadónak) nevezett épületet Békéscsaba népe közadakozásból emelte, tervezője Halmay Andor építész volt, a kivitelezést a város mérnöke, Sztraka Ernő irányította. A színház hatszáz nézőt tudott befogadni, önálló társulattal azonban még hetvenöt évig, 1954-ig nem rendelkezett.

Kiemelt kép: A Békéscsabai Jókai Színház épülete (fotó: Békéscsabai Jókai Színház)