Spiró György Kvartett című színművének online közvetítésével emlékezik a Vígszínház és az eSzínház a január 28-án elhunyt Börcsök Enikőre. Az előadás február 11-én 19 órától február 14-én 10 óráig lesz elérhető, a jelképes áron elérhető jegyekből származó bevételt teljes egészében a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért részére ajánlják fel, melynek Börcsök Enikő önkéntese és kurátora volt.

A magyar színjátszás egyik legmeghatározóbb színész egyénisége, Börcsök Enikő január végén, pontosan 53. születésnapján hunyt el tragikus hirtelenséggel. Február 11-én, csütörtökön helyezik végső nyugalomra, a szertartás zártkörű lesz és nem sajtónyilvános. A Vígszínház és az eSzínház a 2014 októberében bemutatott Kvartett című Spiró-dráma előadásának online vetítésével emlékezik a színésznőre. Börcsök Enikő alakításait bensőséges őszinteség, játékos virtuozitás és bravúros ritmusérzék jellemezte. Minden szerepén érződött csípős, fanyar humora, mély élettapasztalata és a színház, illetve a játék örök szeretete. „Nem tartom se szenilisnek, se együgyűnek a feleség karakterét. Mindent megpróbál úgy irányítani, hogy a család épségben maradjon és a férje akaratát teljesítse, ugyanakkor marasztalja is a vendéget, kíváncsi és élvezi, hogy végre valaki vele is szóba áll” – mesélte egy interjúban Börcsök Enikő a szerepéről.

Börcsök Enikő és Hegedűs D. Géza a Kvartettben (fotó: Gordon Eszter)

Az online előadásra jelképes áron, 990 forintért válthatunk jegyet, de létezik támogatói jegy is, 2.999 forintos áron. A Kvartett megtekintéséből származó teljes bevételt a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért részére utalják át, melynek Börcsök Enikő kétszeres vesetranszplantáltként önkéntese és kurátora volt. Az Alapítvány célkitűzése, hogy szervhiány miatt ne haljon meg senki Magyarországon, és a szervátültetett emberek megfelelő rehabilitációban részesüljenek, a sikeres műtét után teljes életet tudjanak élni.

Kiemelt kép: Börcsök Enikő (fotó: Dömölky Dániel)