Ma ünnepli 55. születésnapját Spilák Klára, színésznő, szinkronszínész, műsorvezető és sajtóreferens.

Spilák Klára 1965. október 26-án született Budapesten. Már gyermekkorában színésznőnek készült, a Színművészeti Főiskolát – ahová második próbálkozásra vették fel, 1987-ben végezte el. A diploma megszerzését követően a József Attila Színházhoz szerződött, majd két évet töltött Pécsett és szintén két évadot Zalaegerszegen. A vidéki társulatnál töltött évek alatt hamar szertefoszlottak az illúziói, így felhagyott a színészettel. 8 éves színházi pályafutása alatt eljátszhatta többek között Fordnét A windsori víg nőkben, Olgát a Három nővérben, Geraldine Barcleyt az Ami a lakáj látottban, Ducit a Vőlegényben, Estelle Hohengarten A tetovált rózsában, Hyppolitát a Szentivánéji álomban, Marcsát a Mágnás Miskában, Zilia Ducát A néma leventében és Suzannét a Figaro házasságában.

Egy komoly baleset után Budapestre költözött és szerkesztőként kezdett el dolgozni a Magyar Televíziónál, ahol a Mélyvíz című műsort készítette. Több mint 10 évig volt a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) sajtóreferense, 2010-től a West Balkán Színház igazgatójaként is dolgozott, de írásaival találkozhattunk többek között a Budapesti Operettszínház honlapján is. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem kommunikációs irodájának vezetője.

Spilák Klára (fotó: Gálos Mihály Samu)

Habár nagy ritkán a tévé képernyőjén is találkozhatunk vele (szerepelt a Kisváros és a Válótársak című sorozatban, de felbukkant a Jóban Rosszban néhány epizódjában is), mégis legtöbben szinkronmunkáiról ismerik. Számtalan filmben és sorozatban hallhattuk jellegzetes hangját: ő szólaltatta meg magyarul Vanessa Williamst (Ugly Betty), Joely Richardsont (Kés/alatt), Felicity Huffmant (Esti meccsek), Jane Lynch-et (Glee), Laura Florest (A szerelem nevében), Stephanie Nizniket (Everwood), Emma Rabbét (Édes dundi Valentina), Kim Dickenset (Fear the Walking Dead), Elizabeth Perkins (Nancy ül a fűben) vagy éppen Lili Taylort (Sírhant művek). A legnagyobb népszerűséget a Szex és New York Carriejeként aratta, a sorozat óta számos filmben kölcsönözte hangját Sarah Jessica Parkernek. Emellett a Hatos csatornán a Szerdán, Estidőben, valamint a Spílerek című magazinműsorok szerkesztője-műsorvezetője volt.

Kiemelt kép: Spilák Klára (fotó: Gálos Mihály Samu)