Május 8-án, hétfőn a francia Les Antliaclastes előadása, az Ámbra nyitja meg a X. Színházi Olimpia keretén belül megvalósuló Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál nemzetközi előadásainak sorát a Budapest Bábszínház Ország Lili Stúdiójában.

Pinokkió klasszikus története az átváltozásról szól, amely leginkább abban az epizódban nyilvánul meg, amelyben a fiú a bálna gyomrában találja magát. A mese sorsfordító pillanatában a bábu szembesül teremtőjével és saját lényével. Pinokkió ezen a helyen kezdi meg individuációs folyamatát, mielőtt igazi fiúként ismét kiköpné magát a világba. A címben szereplő „ámbra” az ámbráscet bélrendszerében található epevezeték váladékából képződik, és a tengeren lebegve vagy a partra sodródva található meg. A közel egyórás előadás egy óriási parfümlaboratóriumban játszódik, az ajtók mögött egy sarlatán parfümkészítő lakik, aki megszállottan keresi a tökéletes ámbradarabot, hogy befejezhesse nagyszerű illatremekét. Ennek a parfümlaboratóriumnak a belseje egy bálna emésztőrendszerére hasonlít. A kuruzsló parfümkészítő rengeteg ámbrát boncol fel, mielőtt megfontolná, hogy beépíti-e őket a tökéletes illat receptjébe.

A Franciaországból érkező, Patrick Sims vezette társulat, a Les Antliaclastes a bábszínházi technikák és stílusok, maszkok, gépek és eredeti zenék egyedülálló keverékét használja. A (főként nonverbális) produkcióikra jellemző, hogy a történet fő szála mellett a néző mindig számtalan meglepetésre és erős vizuális kontrasztokra számíthat. A fesztiválra érkező, Ámbra című előadásuk egy alapanyag legtisztább formájába való átalakulásának folyamatát térképezi fel, miközben bábu hősünk pszichológiai megtisztulását követi. Zenei struktúráján keresztül a zsinór-, árnyék-, kéz- és pálcás bábok, maszkok és az élő parfümszintézis játékát keveri egy szagos báb-operettbe, amely a létről és annak illatairól szól.

Jelenetkép az Ámbra című előadásból (Fotó: Les Antliaclastes)

Spiegl Anna, a Budapest Bábszínház színművésze, aki korábban egy másik nemzetközi fesztiválon látta az előadást, az alábbi gondolatokkal ajánlja a darabot a magyar nézők figyelmébe: „Teljesen más, mint amit eddig valaha láttam. A díszlet és a bábok aprólékosan kidolgozottak, rengeteg titkos ajtócska és kallantyú okoz újabb és újabb meglepetést. A történet bátran kanyarog különböző korokon és helyszíneken át, a látvány mégis szerves egésszé forrasztja össze az elemeket. Egyszerre groteszk, vicces és megható, különleges előadás.”

A francia nyelvű, magyar feliratos előadásban Karine Dumont, Nicolas Hubert, Richard Penny és Patrick Sims lép színpadra, utóbbi szerzőként, díszlettervezőként és rendezőként is jegyzi a darabot. A jelmezterveket Camille Lamy készítette, a produkció zenéjét Karine Dumont szerezte.

Kiemelt kép: Spiegl Anna (Fotó: Hamarits Zsolt)