Idén ősszel igazi mediterrán hangulat költözik Budapest egyik legszínesebb városrészébe: szeptember 30-án és október 1-jén a spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet a VIII. kerületi a Palotanegyedben. A Budapest Brand nZrt. a magyarországi Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatásával, spanyol kulturális szervezetekkel együttműködésben ¡Hola Budapest! néven szervez kulturális minifesztivált, amellyel az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Spanyolország és az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest köszönti egymást. 

Október 1-jén ünnepeljük a Zene Világnapját, ezért a minifesztivál koncertek sorozatára épül. A Lőrinc pap téren biztosan felforr majd a levegő szeptember 30-án, hiszen Jesús Mendez spanyol flamenco énekes és Pirók Zsófia magyar flamenco táncos közös produkciót adnak elő, az andalúz La Bejazz Borbély Mihállyal és barátaival pedig nem mindennapi zenei utazásra invitálják az érdeklődőket: koncertjükön a jazz és a folk találkozik. Különleges zenei ritkaságot ígér Luz Casal, nemzetközi hírű énekesnő október 1-jei koncertje a Belvárosi Színházban. A spanyol művész vendége a hazai kedvenc, a Váczi Eszter & Quartet lesz. Ana Crismán és Lukács Miklós előadása a Premier Kultcaféban szintén ezen a napon lesz hallható, szólóban és közösen is muzsikálnak. Egyházzenei koncerttel is készülnek a szervezők: az irodalmi felolvasással színesített ingyenes koncert műsora a kora középkortól a barokkon át napjainkig ível, spanyol és magyar szerzők műveiből válogat. Imák szólalnak meg több nyelven; latinul, spanyolul és magyarul a koncerten, orgona muzsikával kiegészülve, a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke tanárainak és hallgatóinak előadásában. A koncert Spanyolországból érkező vendége: Xabier Urtasun Eraso orgonaművész.

Emellett képző- és iparművészeti, valamint gasztronómiai aktivitások is szerepelnek a programkínálatban. Spanyol és magyar utcai hagyományokat megörökítő fotósorozatból nyílik kiállítás a FőFotó Galériában, valamint spanyol és magyar művészek párbeszédbe állított alkotásait lehet megtekinteni az EatArt Gallery-ben. A Magyar Építőművészek Szövetségének gyönyörű villa-épületében pedig kultúrtörténeti előadással egybekötött ételkóstolón vehetünk részt, ha igazi ínyencek vagyunk: többek között a mangalicából készült serrano sonka és Tokaj borvidékein készített borok izgalmas kapcsolódásait is megismerhetjük.

Kiemelt kép: Luz Casal (Fotó: Teatro Real)