Vecsei H. Miklós és Kiss Flóra február 26-tól négy héten át Miguel de Cervantes, Julio Cortázar valamint Juan José Millas műveiből olvasnak fel részleteket a Cervantes Intézet Színház à la carte elnevezésű programjának keretén belül. A négy külön eseményből álló sorozat célja a spanyol és a latin-amerikai irodalmi művek megismertetése a közönséggel.

Február 26-án Vecsei H. Miklós Don Quijote felolvasásával kezdődött a Cervantes Intézet hetente jelentkező, Színház à la carte elnevezésű sorozata. A felolvasásokat a Cervantes Intézet közösségi média felületein lehet követni. Március 12-én a színművész Juan José Millas novelláit olvassa fel.

„Az utóbbi években talán kevesebb időt szenteltek az emberek elmélyült olvasásra, pedig az a mágia, amit az irodalom hordozni tud, szerintem igencsak hiánycikk a mindennapok forgatagában. A spanyol ajkú szerzők ráadásul még a mágikus irodalmon belül is, mintha egy külön trónt foglalnának el Cervantestől Bolanón és Marquezen át Millasig. A mostani felolvasások alkalmával az a szerencse is ért minket, hogy az Intézet munkatársai segítettek nekünk a kortárs spanyol nyelvű irodalom megismerésében. A Don Quijote szövegrészleteket ajánlásként kaptuk Flórával, de egyből el is fogadtuk, mert éreztük, hogy milyen metszően élesek még ma is Cervantes gondolatai, Millast pedig korunk legkedvesebb szürreális szerzőjének gondolom, akinek legfőbb alakjával Vicente Holgadóval komoly lelki közösségeket cipelek” – mondta Vecsei H. Miklós.

A másik két részben, március 5-én és 19-én Kiss Flóra előadóművész, énekesnő tolmácsolásában az irodalomtörténet egyik legerőteljesebb védőbeszédét, Marcela monológját – amely a Don Quijote de la Mancha című regényben található –, valamint Julio Cortázar történeteit ismerhetik meg az érdeklődők.

„Nagyon szórakoztató és misztikus volt Millas világa, ami ugyanolyan erővel nevettet, mint ahogy néha elszomorít. Az azóta megismert Julio Cortázar novellák is hasonlóan hatottak rám, ezeket már az Intézet javaslatára olvashattam el. Az abszurd olyan természetes tálalásával találkoztam, ami egészen különleges hatást gyakorol a fantáziára. Felnőtt mese-szerű az egész. Ezért is választottam tőle. Ezen kívül a Don Quijote-ból fogok még olvasni egy különleges monológot, ami azért rendkívüli, mert megmutatja, hogy Cervantes mennyire megelőzte a korát gondolkodásában, hiszen a szöveg szabadságot szavaz a nőknek” – emeli ki Kiss Flóra, előadóművész, énekesnő.

Színház a la carte felolvasásai a Cervantes Intézet Youtube-csatornáján és Facebook oldalán érhetők el.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós (Fotó: Glamour) és Kiss Flóra (Fotó: Koncertsziget.hu)