Mindenki ismeri Jay Gatsby elbűvölő, egyben mégis megrázó történetét, ha máshonnan nem is, de Leonardo DiCaprio filmjéből mindenképpen. F. Scott Fitzgerald örökzöldjéből ezúttal minisorozat készül, melynek forgatókönyvét Michael Hirst fogja megírni.

Annak a kis zöld fénynek a kolosszális jelentősége most egyszerre örökre semmivé vált.” Az 1920-as évek Amerikájának Don Quijotéja megszállottan igyekszik visszakapni egyetlen igaz szerelmét, Daisyt, és azt az életet, amit gyerekként a nyomorban megálmodott magának, a háború következtében azonban elveszteni kényszerült. A hatalmas kastély, a fényűzés és a csillogás el is csábítja a lányt… de csak egy pillanatra. A múltat ugyanis nem lehet eltörölni, az időt pedig nem lehet visszaforgatni. Csakhogy Gatsby ezt nem akarja elfogadni. „Jay, a múlt nem jöhet vissza. – Már hogyne jöhetne vissza?” Fitzgerald romantikus regénye 1925-ben jelent meg, amely a tragikus szerelmi túlfűtöttségen túl erőteljes társadalomkritikus fennhangot is rejt magában.

A történetből hat filmadaptáció készült az elmúlt évtizedek során. Ezek közül a két leghíresebb az 1974-es, Jack Clayton rendezésében készült feldolgozás, amely két Oscar-díjat is bezsebelt, illetve a legújabb, 2013-as filmváltozat, melyben Leonardo DiCaprio játszotta a romantikus szívtiprót. Magyarországon a Vígszínház nagyszínpadán is bemutatásra került A nagy Gatsby ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, amely új oldalról, zenés színházi formában közelíti meg a klasszikust. Most pedig minisorozat formájában tér vissza a 20-as évek Amerikájának partykban gazdag világa, hogy újra elvarázsolja a nézőket. Ezúttal az A+E Studios állt össze az ITV-vel, hogy elkészítsék a produkciót, vezető írónak pedig Michael Hirstöt kérték fel, akinek a nevéhez olyan tévés alkotások köthetők, mint a Vikingek, a Tudorok, a Camelot vagy az Elizabeth. Megjelenési dátumról, illetve a szereplőkről egyelőre még nincsenek információk, de reméljük hamarosan többet is megtudhatunk az újonnan készülő adaptációról.

Kiemelt kép: A nagy Gatsby illusztráció (Fotó: Broken Hill City Council)