2019. június 7-én tartották a Nemzeti Színház évadzáróját, amelyen a teátrum igazgatója, Vidnyánszky Attila értékelte az elmúlt egy évet, valamint a társulat tagjainak szavazatai alapján kiosztották a színház díjait.

A közösen elénekelt Himnusz meghallgatása után Vidnyánszky Attila köszöntette a társulat jelenlévő tagjait, valamint megköszönte mindannyiuk áldozatos munkáját. Mint mondta, meglátása szerint ők azok, akik szolgálják a színházat, amely a nemzeté, és amely színház szolgálja a nemzetet belföldön és a határon túl is. Úgy érzi, méltán lehetnek büszkék a mostani – hatodik – évadra, továbbá véleménye szerint a társulat mostanra érett igazán egy csapattá.

Az évad értékelését a MITEM Fesztivállal kezdte, amely közel egy hónapon át adott otthont a Nemzeti Színház saját produkcióinak, valamint határon túli magyar és külföldi színházak előadásainak. Nagy örömére szolgált, hogy egyre többen fogadják el a meghívásukat, és a visszajelzések alapján a közönség is kíváncsi más országok bemutatóira, ezt bizonyítja, hogy idén közel tízezren váltottak jegyet a fesztivál programjaira. Az igazgató megemlítette, hogy a következő évadban, magyarországi kőszínházként először, a Nemzeti is részt vesz egy színházi olimpián, Szentpéterváron a Rocco és fivérei című előadással.

Berettyán Nándor, Bordás Roland és Bedák Pál ökölvívő a Nemzeti Színház évadbejelentő sajtóeseményén (fotó: Várady Nikolett)

Az idei évadban 10 új bemutató megtartására került sor (ez összesen 117 előadást jelent), a korábbi évadokból pedig 31 darabot tartottak repertoáron (202 előadással). Ezen kívül 43 befogadott produkcióval (53 előadás), valamint 17 vendégprodukcióval (19 előadás) büszkélkedhetnek, így a Nemzeti Színház a 2018/19-es évadot 391 előadással zárta. Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy ez a szám a korábbi évekhez képest (három éve 470-nel futottak) kevesebb – azonban még így is jóval meghaladták a jogszabály által előírt 280-at –, ugyanakkor az ő szeme előtt sosem a minél magasabb előadásszám lebegett, hanem a minőségi, értékteremtő és értékmegőrző munka.

A színház előadásaira összesen 113 783 néző váltott jegyet, ezen felül az évad elején a Csíksomlyói passiót – amelyet az igazgató az elmúlt hat év legjelentősebb előadásának nevezett – Csíksomlyón, szabadtéren a becslések szerint közel 25 000-en tekintették meg. A továbbiakban Vidnyánszky kitért a színházzal kapcsolatos, egyéb kulturális megmozdulásokra, mint például a Németh Andor szoboravatásra, a Bessenyei- vagy Berek Kati emléktábla-avatásra, a IV. Pajtaszínházi Szemle vagy éppen a Nemzeti VERSeny megszervezésére és lebonyolítására. Továbbra is kiemelten fontosnak tartja az olyan kezdeményezéseket, mint például a #anemzetimindenkie, amely során a Vitéz lélek című darabot három alkalommal az arra rászorulók ingyenesen tekinthették meg. A gyermekek és a diákok színházi
nevelésére a továbbiakban is nagy hangsúlyt kíván fektetni, tervei szerint a „Nemzeti a diákoknak”
programot, a Kölyöknapokat és a színházpedagógiai foglalkozásokat a jövőben még intenzívebben
kívánja megvalósítani.

Pillanatkép a Nemzeti Színház évadzáró társulati üléséről (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Előre tekintve a következő évadra 2019. szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján ismét nyílt napot tartanak, amelynek programja jelenleg tervezés alatt áll. A színháznak megítélt állami támogatást az épület korszerűsítésére fordítják elsősorban, amelynek első állomása egy új függöny elkészítése, mely a tervek szerint 60 tájegység motívumainak felhasználásából készülne, hímzőasszonyok bevonásával.

Az évadzáró végén – a társulat tagjainak és a színház munkatársainak szavazatai alapján – kiosztották a teátrum saját díjait: a Szörényi Éva-díjat Söptei Andrea, a Sinkovits Imre-díjat Fehér Tibor, a Németh Antal-díjat Verebes Ernő dramaturg, a Kulissza-díjat Kabai Márta ügyelő kapta. Ezt követően a humoré lett a főszerep: Herczeg Péter színész ragadta magához a mikrofont, hogy ő maga is kiosszon két, saját maga által kitalált és a kelléktárban legyártott díjat. Az „Arany Ugrálókötél”-díjat Szabó Sebestyén Lászlónak adta át, aki az évadban kétség kívül a legtöbb alkalommal ugrott be bravúrosan előadásokba, míg az „Évad szállóigéje”-díjat Csurka László kapta.

Kiemelt kép: Söptei Andrea és Fehér Tibor (fotók: Rózsa Erika)