Sopron szerte mintegy húsz helyszínen lesznek kulturális, gasztronómiai és turisztikai programok 2023. április 22. és 30. között a SopronFest programsorozat részeként. Az új fesztiválon adja hosszú idő után újra első fesztiválkoncertjét a Quimby.

A tíznapos fesztivál újszerű formátumként jelenik meg a hazai piacon: a szervezők régóta vágytak arra, hogy egy újfajta fesztivált indíthassanak, amely „kellően mai, ugyanakkor a város értékeire, a helyiek büszkeségeire épül”. 2023-ban a SopronFest hangsúlyos része lesz a koncertkínálat a Lővérekben, ugyanakkor a helyi adottságokat kihasználva igyekeznek „belakni” az egész várost. A Fő téren lesz a megnyitó és a napközbeni koncertek, a 150 éves Liszt Ferenc Kulturális Központban és a város több pontján pedig színházi előadások, podcast fesztivál, kiállítások várják a közönséget, kiegészülve helyi kávézók és éttermek különféle ajánlataival. A Lővérekben a koncertek sorát április 28-án a Quimby nyitja, de fellép mások mellett a Carson Coma, Azahriah, a Follow the Flow és az On the Low is. Másnap a Halott Pénz és a Wellhello mellett Beton.Hofi, Krúbi, a Valmar, Lil Frakk, a World is Mine vendégeként pedig Yamina és Jauri adnak koncertet. A zárónapon, vagyis április 30-án Majka, a Tankcsapda, Dzsúdló, a ByeAlex és a Slepp, a Punnany Massif és a Margaret Island lépnek fel, a koncertsorozatot pedig a Necc Party zárja. A belvárosban, a Tűztorony tövében április 27-én tartják a SopronFest megnyitóját, ahol az Analog Balaton koncertezik, a fényfestéssel felöltöztetett Tűztorony erkélyén pedig a Be Massive Horizon, Dj Metha és a soproni Secret Fusion produkciók lesznek hallhatók. A Fő téren napközben fellép Lovasi András, Szalonna és Bandája, Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter és Bérczesi Róbert új közös formációja, a SziamiKarma zenekar is.

A képzőművészeti programok között szerepel Kiss Tibor, a Quimby szövegíró-frontemberének tárlata és Weiler Péter Kár lett volna disszidálni című kiállítása. Utóbbi a jövőre 80 éve született fotóművésznek, Lobenwein Tamásnak, a rendszerváltás pillanatainak legismertebb dokumentalistájának állít emléket. A szervezők EfZámbó István képzőművész alkotását, egy korabeli Trabantot ajándékoznak Sopronnak, amely közterületi szoborként lesz majd látható. Emellett öt képzőművész is érkezik a városba, akik a SopronFest ideje alatt alkotnak és a hűség témáját mutatják be. Az elkészült műveket soproni éttermek, szállodák vásárolhatják meg és állíthatják ki. 

A meghirdetett programkínálat a következő időszakban folyamatosan bővül, a részletek a SopronFest oldalán olvasható. 

Kiemelt kép: Kiss Tibor, a Quimby szövegíró-frontembere (Fotó: SopronFest)