Ma ünnepli 50. születésnapját Soltész Bözse, Aase- és Jászai Mari-díjas színésznő.

Soltész Bözse Soltész Erzsébet néven látta meg a napvilágot 1974. május 21-én, Budapesten. Gyermekkorától színésznőnek készült, a gimnázium elvégzése után egy évet a Térszínháznál játszott, később 1993 és 1996 között a Nemzeti Színiakadémia diákja volt. 1996-ban az akkori Nemzeti Színház szerződtette, majd a 2000-ben történt névváltoztatás után is maradt a mai Pesti Magyar Színház tagja.

Színes színészi palettáját rendszeresen megcsillogtatja, láthattuk már Luca szerepében a Tévedések vígjátékában, Gizellaként a Régimódi történetekben, Lotty-ként A feleségem történetében vagy Frosine-ként A fösvényben. Jelenleg is a Hevesi Sándor téri teátrum színpadán játszik többek között a Harisnyás Pippi vagy a Házasságon innen, házasságon túl című darabokban.

Soltész Bözse és Haumann Péter a Fösvény című darabban (Fotó: Kozma János, Forrás: Pesti Magyar Színház)

TV vagy mozi képernyőn is találkozhattunk vele, akár a Téltemetés, Kaméleon vagy a Balkáni gerle című filmekben, de szinkronszínészként is tevékenykedett már az elmúlt években.

Munkásságát több díjjal is jutalmazták 1999-ben Farkas–Ratkó-, 2002-ben Soós Imre-díjat, míg 2001-ben a Pécsi Független Film- és Videó Fesztiválon a legjobb női alakításért járó díjat vehette át, a Téltemetésben nyújtott alakításáért. Többszörös Főnix díjas, 2005-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2006-ban az Agárdy-emlékláncot, 2007-ben a Sík Ferenc-emlékgyűrűt, 2008-ban a Szendrő József-díjat vehette át. 2015-ben Iglódi István-emlékgyűrűvel, 2018-ban Ivánka Csaba-díjjal, 2023-ban pedig Aase-díjjal jutalmazták.

Kiemelt kép: Soltész Bözse (Forrás: osztondij.mma-mmki.hu)