Lengyel Tamás jelenleg legújabb színpadi feladatára készül. Ő játssza az egyik főszereplőt a Centrál Színház március 2-i bemutatójában, a Nemek és igenek című modern párkapcsolati drámában. Az előadásban egy bírósági eset teljesen felkorbácsolja az indulatokat, házastársak és jó barátok esnek egymásnak. Mi számít erőszaknak? Hol a határ? Ezekre a kérdésekre is keresik a választ a #metoo előtt íródott színműben. Lengyel Tamással beszélgettünk az általa játszott dörzsölt ügyvédről, a társulati létről és A mi kis falunkról is. Emellett mesélt két projektjéről, melyekről vele kapcsolatban kevesebbet hallani.

Ez az első alkalom, hogy a Centrál Színházban és Puskás Tamással dolgozol. Milyen a közös munka?

Nagyon klassz! Bírom, amikor egy színház tudja ötvözni, hogy egy előadás reflektáljon a korra, legyen mondanivalója, és eközben piaci alapon is működőképes legyen. A próbákkal is úgy haladunk, ahogyan kell, úgy érzem, kitisztultak a viszonyok, de az utolsó jelenetet kabalából csak a főpróbahéten próbáltuk először. Tamás kérése volt ez, azt szerette volna, ha a végét az előzmények adják ki, akkor, amikor először végig megyünk a teljes előadáson.

Fotó: Várady Nikolett

Te játszod Edet, a Nemek és igenek az egyik főszereplőjét. Mit kell tudni a figuráról?

Ed, egy okos, penge védőügyvéd, aki nem csinál morális kérdést abból, kit véd. Őt csak a győzelem, a párharc érdekli, egy csomó helyzetben ő a domináns hím, a nyertes, és úgy gondolja, neki mindezért, és mert jól működik az agya, bizonyos előjogok járnak. Meglehetősen önző, már-már ragadozó típus, aki elnyomó az eszével, a humorával és az érveivel. Pont azért jó játszani ezt a figurát, mert a körülmények egyszer csak térdre kényszerítik. Ed, aki a díszpéldánya a férfinemnek, egyszer csak egy nyomorult pasassá válik. Annak ellenére, hogy soha nem kért bocsánatot semmiért az életében, nem volt képes magát a másik ember alá helyezni, a történések rákényszerítik, hogy újragondoljon mindent.

Egy nemi erőszakkal kapcsolatos bírósági ügy lesz az egész dráma katalizátora. Mennyire lesz hangsúlyos a téma?

Nagyon, habár alapvetően ez egy modern, párkapcsolati dráma, amiben látunk egy bírósági esetet, ahol felmentenek egy erőszaktevőt. A karakterem védi ezt az embert. Olyan kiválóan tud érvelni, olyan remekül használja a bizonyítékok egy részét, miközben a többit elhallgatja és annyira manipulatív, hogy eléri, a tettes szabadon távozhasson. De miután Ed élete kisiklik, házassága tönkremegy, és a gyerek elhelyezése a tét, megzsarolja a feleségét. A feleség válaszként azzal vádolja meg, hogy megerőszakolta. Óriási találmánya az írásnak, hogy változnak az nézőpontok. A hierarchia csúcsán levő ember egyszer csak padlóra kerül, és róla mondanak ítéletet. A Nemek és igenek közvetlenül a #metoo előtt íródott, ezért talán nem véletlen, hogy ez az egyik fő kérdésköre is a darabnak. Mi számít erőszaknak? Hol a határ? Vajon, ami erőszaknak számít jogilag, az tényleg az-e, és ami nem számít annak, az hogy lehet, hogy mégis erőszak?

Fotó: Várady Nikolett

Az elmúlt egy-két évben rengeteget forgattál. Ez nagyon háttérbe szorította a színházat vagy sikerült egyensúlyban tartani a kettőt?

Elég nehéz a kettőt együtt csinálni, ez is volt az egyik oka a Vígszínházzal való szakításomnak. Ha egy társulatban teljes értékű tag vagy, akkor alkalmazkodnod kell, és ez nem minden esetben teszi lehetővé, hogy a számodra legérdekesebb dolgot tudd csinálni. Egy társulat tagjaként nem te döntesz arról, mikor és mit próbálsz. Jó esetben valamilyen pedagógia szerint osztják a feladatokat, játszol klassz és nagy szerepeket, és mellette kicsiket is, amikkel a többi ember munkáját segíted. Ha ez nincs, és folyamatosan csak kicsiket csinálsz, akkor hiába próbálsz és játszol sokat, rengeteg időd megy a levesbe.

Elmúltam már negyven éves, úgy érzem, sokkal fontosabb számomra, hogy azzal foglalkozzak, ami igazából érdekel, ami számomra igazán fontos.

A mi kis falunk az utóbbi évek legnagyobb hazai sorozatsikere. Nem félsz attól, hogy emiatt Gyuri rajtad fog maradni, mint Pásztor Erzsin Janka néni?

Igyekszem tenni azért, hogy ne azonosítsanak Gyurival. Ne gondolják, hogy én magam vagyok a karakter. (mosolyog) Nem kérdés, hogy egy sorozattal, melynek részeit átlagosan több mint egymillió ember nézi, nem tud egy 400 férőhelyes színház versenyre kelni. Ha az ember hétről hétre feltűnik valakinek a nappalijában, akkor elkerülhetetlen, hogy ragadjon rá egy kicsit a szerep. Ugyanakkor jól és hitelesen is kell játszani ahhoz, hogy ez megtörténjen.

Fotó: Várady Nikolett

Látod már azt, hogyan fog alakulni munka szempontjából a nyarad?

A magyar színészek helyzete totál kiszámíthatatlan. Sok minden múlik például A mi kis falunk tavaszi nézettségén, folytatjuk-e tovább, és hány epizóddal? Egy forgatásnál rengeteg dolog az utolsó pillanatban alakul ki, amíg egy színháznak nagyon korán kell elkezdeni a tervezést és egyeztetést. Azt, hogy a Nemek és igenekben játszani fogok, már tavaly augusztusban tudtam. A filmeknél viszont attól is függ minden, hogy jön össze a támogatás, ki hogyan ér rá, mikor áll össze a gyártási terv… stb.

Részt veszel a Bátor Tábor önkénteseket toborzó akciójában, mesélnél erről egy picit?

Megkerestek a szervezők, hogy lennék-e az egyik kampányuk arca. Csinálnak ugyanis egy webshopot, ahol többek között olyan pólókat lehet vásárolni, amin hazai kreatív szakemberek, művészek alkotásai láthatók. A fotózáson elmeséltem, hogy szívesen csatlakoznék a nyári programjukhoz. Így kézenfekvő volt, hogy megkérnek, segítsem az önkéntesek toborzását is. Számomra tök egyértelmű, hogy mindaz, amivel foglalkoznak milyen szuper, támogatandó, mekkora érték. Furcsa csak az, hogy nem akadtunk előbb egymásra. Nyáron remélhetőleg lemegyek én is. Már csak a személyes interjú van hátra, de az előzményekből arra következtetek, azzal nem lesz gond. (mosolyog)

Fotó: Várady Nikolett

Mi kell ahhoz, hogy valaki önkéntes legyen?

Ki kell tölteni egy jelentkezési lapot, egyfajta kérdőívet, fel kell tölteni egy önéletrajzot, csatolni kell egy ajánlást, és ha mindent rendben találnak, behívnak egy személyes interjúra. Itt tartok most. Még nem volt időm bemenni hozzájuk. Ha az interjún is megfelelsz, akkor vagy alkalmas önkéntesnek, nem lehet csak úgy beugrani segíteni.

Az Instagram oldaladon megosztottál egyik reggel egy fotót, egy színészeknek való platformról. Erről nem sokat olvastam veled kapcsolatban.

Mert ez részben egy nagyon friss kezdeményezés. Nem reklámoztuk, de úgy tűnik, már a célegyenesben vagyunk. Gosztonyi Csabával (reklámszakember és színész – a szerk.) egy olyan platformon dolgozunk, amely megjelenési felületet kölcsönöz minden színésznek. Igyekszünk egy szakmai piacteret létrehozni, amely a munkavállalókat és a munkáltatókat egymás számára láthatóvá teszi, részrehajlástól mentesen, függetlenül kapcsolati rendszertől és földrajzi elhelyezkedéstől. Régen, amíg nem voltak castingirodák, a rendezők a Színészlexikont forgatták. Mi ennek egyfajta digitális változatát csináljuk meg, munkaegyeztetővel felokosítva.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Várady Nikolett