Június 9-én mutatják be a 6SZÍN-ben a Janikovszky Éva Naplóm 1938-1944 című könyvéből készült Kizárólag az utókor számára című előadást. A Sodró Elizával és Martinkovics Máté szereplésével készült produkciót – amely egyben a színház idei évadának utolsó saját bemutatója – Keresztes Tamás rendezi.

„Ha valami rém okos bácsi, mondjuk egy pszichoanalitikus megfigyelné az életem, egész biztos rém unalmasnak és egész hétköznapinak találna, és nem pocsékolná rám az idejét, hanem visszatérne háromszemű és kétorrú hercegnőjéhez, akinek lelki problémáit biztos sikerrel oldaná meg. De én mégis olyan beképzelt alak vagyok, és azt hiszem, hogy velem annyi érdekes dolog történik, hogy azt föltétlenül szükséges megörökíteni az utókor számára.”  

Janikovszky Éva, leánykori nevén Kucses Éva 12 és 18 éves kora között vezette naplóját, első bejegyzését egy évvel a II. világháború kirobbanása előtt írta. Miközben vidám gyermekből fiatal felnőtté válik, megismerjük barátságait, szerelmeit, a szegedi életet, a háttérben a vészkorszak szívszorító borzalmaival. Az 1943-as és 1944-es bejegyzések már egy olyan fiatal nőt mutatnak, aki érettségével, intelligenciájával és műveltségével kitűnik kortársai közül. 

Janikovszky János, a Móra Kiadó vezetője, édesanyja halála után vette csak a bátorságot, hogy a sok évtizeden át a komódban lapuló, kiváló állapotban lévő spirálfüzetekbe beleolvasson. Lenyűgözte a fiatal Éva stílusa, életkedve és humora, az izgalmas szegedi életképek, ugyanakkor elborzasztotta a háború pusztítása. Hosszú évek alatt döntötte el, hogy kötelessége megjelentetni édesanyja lényegében hiánytalan és kiváló állapotban lévő naplóját, amelyre végül 2020-ban került sor, a Móra Kiadó gondozásában. Ez a kötet szolgált alapjául a Bíró Bence által adaptált előadásnak, amelyet a június 9-i bemutatót követően további három alkalommal tekinthetünk meg a nyár folyamán a 6SZÍN-ben: június 10-én, szombaton, július 9-én vasárnap,  valamint augusztus 30-án, szerdán.

Kiemelt kép: Sodró Eliza Kucses Évaként (Fotó: 6SZÍN)