Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Lichter Péter A hollywoodi alakváltó – Steven Soderbergh féktelen filmművészete című kötete, amelyben a filmesztéta az amerikai rendező eddigi filmjeit tekinti át. A kötet bemutatójára június 10-én kerül sor a Kis Présházban. 

Steven Soderbergh a kortárs amerikai film egyik legkülönlegesebb alkotója. Fékezhetetlen termékenységével csak az alkotói sokszínűsége veszi fel a versenyt: 1989-es debütáló kultuszfilmje, a Szex, hazugság, videó óta 33 játékfilmet rendezett, amelyek műfaji, intézményi és formanyelvi szempontból szinte a teljes filmművészet spektrumát lefedik. A rendező nevéhez olyan kasszasikerek fűződnek, mint az Ocean’s Eleven, a Magic Mike vagy az Oscar-díjas Traffic, de a kiszámíthatatlan, és éppen emiatt végtelenül felvillanyozó életműben találhatunk posztmodern műfajidézetet (A jó német, Solaris), epikus életrajzi filmet (Che), óraműpontossággal működő thrillert (Mellékhatások, Kimi), a krimi határait feszegető remekművet (Amerikai vérbosszú) vagy éppen a filmipar elvárásaival szembemenő dadaista avantgárd filmet (Schizopolis). Soderberghet tehát nem véletlenül szokták a kritikusok kaméleonnak titulálni: a szerzői világában csak az a biztos, hogy semmi sem az. Lichter Péter könyvében a mindig megújulni képes alkotó kalandos pályáját kíséri végig, Soderbergh eddigi összes filmjének a széles közönség számára is érdekfeszítő értelmezést adva.

Az 1984-ben született Lichter Péter filmrendező, filmesztéta, a PTE BTK Filmtudományi Tanszékének adjunktusa, a Prizma folyóirat szerkesztője. Korábban kötetei jelentek meg, mint A láthatatlan birodalom (2016), az Utazás a lehetetlenbe (2018), az 52 kultfilm (2018), a Kalandos filmtörténet (2019, Kránicz Bencével közösen), a Steven Spielberg filmjei (2020) és az 52 hátborzongató film (2021). Az Ünnepi Könyvhétre megjelenő A hollywoodi alakváltó című kötetet június 10-én mutatják be a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.), a szerzővel Kovács Kata (Filmvilág, Prizma) beszélget. 

Kiemelt kép: Lichter Péter (Fotó: Maria Kashtanova)