Az RS9 Színházban január 10-én mutatják be az Ingvar Ambjörnsen norvég író Vértestvérek című regényéből készült darabot Minden jót, Elling! címmel. A Junion Színház, a Neptun Brigád és az RS9 Színház koprodukcióját Koleszár Bazil Péter rendezi.

A Minden jót, Elling! című színdarab Ambjörnsen Elling tetralógiájának harmadik kötetéből a Vértestvérek című, 1997-ben megjelent regényéből készült. A műből a dán Axel Hellstenius forgatókönyve alapján, a norvég Peter Naess rendezett filmet 2001-ben Elling címmel, amelyet 2002-ben a Legjobb Idegen Nyelvű Film kategóriában Oscar-díjra jelöltek. A színpadi változatot nem csak Európában, de az USA-ban és Ausztráliában is játsszák.

A történet egy olyan barátság meséje, melynek során rájöhetünk, hogyan nyithatunk újra a külvilág felé, ha lebontjuk a magunk köré vont falakat, s hogyan találhatunk vissza a „normális életbe”. Elling és Kjell figuráiban, akik lépésről lépésre próbálnak rájönni, mi is vezet a boldogulásunkhoz, könnyedén magunkra ismerhetünk. Nem biztos, hogy a hiba „ott kinn” van: lehet, hogy a saját hozzáállásunkon, belátásunkon és bátorságunkon múlik, hogy tudunk-e harmóniában élni a világgal. A szerző a két főhős karaktere révén a humort és az iróniát sem nélkülözve a legalapvetőbb érzéseinket és reakcióinkat tárja elénk. A bennünk megbújó gyermeki ént mutatja be, ám egyszer óhatatlanul eljön az idő, amikor ránk szakad a felnőtt lét minden baja és öröme.

„Mindig is szerettem a skandináv filmeket. Egyik pillanatban hülyére röhögöd magad, a másikban pedig összeszorul a szíved. A mi darabunk is erre törekszik. A próbákon sokat nevetünk, vagy épp nagyon megérezzük a figurák szánalmat keltő törékenységét.” – mondta el Baksa Imre, színész. – „Számomra Elling eljátszása nagy kihívás, mert nem ilyen szerepeket szoktam játszani. Kőszínházakban semmiképp. Zárt, minimális gesztusrendszerrel rendelkezik a szereplőm, ami távol áll tőlem. De a belső világa, magánya és félelmei az enyémek. Sok váltása van Ellingnek már a szövege alapján is, amit majd hitelesítenem kell. És persze a humorát nem az olcsó megoldásokkal előadni. A kollégákkal a munka ragyogó. Mindig figyelünk arra, hogy a való élet benne legyen a szituációkban és a karakterekben.”

Baksa Imre mellett Vass Györggyel, Kövesdi Lászlóval és Kakasy Dórával találkozhatunk a színpadon, az előadást Koleszár Bazil Péter rendezi. A január 10-i premiert követően 20-án is játsszák a darabot.

Kiemelt kép: Minden jót, Elling! próbafotó (Fotó: RS9 Színház)