December 30-án debütál a Trafó Stúdióban a NEM ÉREK RÁ, LÉLEGZEM című produkció, amely Simon Márton Polariodok című kötete nyomán készült. Az előadás egy különleges táncszínházi kísérlet, amelyben Jurák Bettina táncművész-koreográfus Dobó Enikővel, a Vígszínház színészével együtt működve próbálja meg bebizonyítani, hogy a vers, a zene és a tánc segítségével egy egészen egyedi produkció is létrehozható.

Simon Márton első verseskötete Dalok a magasföldszintről címmel jelent meg 2010-ben a L’Harmattan Kiadó gondozásában, amiért 2011-ben elnyerte az első kötetesnek járó Makói Medáliák díjat, illetve Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. Második verseskötete, a Polaroidok (Libri Kiadó) 2013-ban került a boltokba, a költőt ugyanebben az évben Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték. 2017 áprilisában Mielőtt megszólalsz címmel spoken word albumot jelentetett meg Boros Levente dobos közreműködésével. Harmadik verseskötetéért, a Rókák esküvőjéért (Jelenkor, 2018) szintén Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat, 2019-ben pedig Merítés-díjat kapott, a könyvet emellett Libri irodalmi díjra és AEGON művészeti díjra is jelölték. 2018-ban Babits Mihály műfordítói ösztöndíjat kapott. 2021-ben az ő válogatásában jelent meg a Helikon Zsebkönyvek sorozat 99. kötete 99 magyar vers címmel, valamint legújabb verseskötete, az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni. Szövegeit, verseit többek között angol, bolgár, lengyel, német és román nyelvekre fordították le.

A NEM ÉREK RÁ, LÉLEGZEM című produkcióból jelenleg két előadást terveznek, a jegyek limitált számban lesznek elérhetőek, így az érdeklődőknek kiemelten ajánlatos figyelni a Trafó oldalát. Az előadás dramaturgja Tóth Kata, zeneszerzője Hegyi Dóra (OHNODY), jelmeztervezője Kovács Adél, fénytervezője Pete Orsolya.

Kiemelt kép: Simon Márton (Fotó: Pannon Hírnök)