Falat épít-e idősek és fiatalok közé az öregedés és az, hogy máshogy nőttünk fel, mint a nagyszüleink? Mihez kezdjünk a generációs különbségekkel, és hogyan közelíthetünk egymás felé? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik többek között Simkó Beatrix A kredenc a pincében maradt című táncelőadása, amely online formában, február 26-án debütál a Trafó e-Néző programsorozatában.

Az előadásban különböző generációk táncolnak együtt technóra, vagy épp ülnek be külön-külön a kamera elé, hogy elmeséljék a történetüket. A művészek (Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth Máté) Simkó Beatrix koreográfus vezetésével tapasztalják meg saját bőrükön azt, hogyan tud létrejönni a generációk közötti kapcsolódás. A február 26-i online premier egyfajta “elő-adása” a majdani hagyományos bemutatónak, ami nemcsak művészeti élményt kínál, hanem betekintést is enged az alkotómunkába a werkfilm eszközével, és elmélyíti tudásunkat a témáról egy kerekasztal-beszélgetésen keresztül. Nem marad el a tánc sem: a készülő előadás jelenetei teszik teljessé a produkciót.

A hibrid forma nem idegen az alkotótól, hiszen Simkó Beatrix tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a média, a Hamburgi Egyetemen pedig a performansz területein folytatta. Így előadásaiban nemcsak a tánc, de a társművészetek eszközeit is előszeretettel használja. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárstánc-szcénának, az elmúlt években számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott, külföldön és Magyarországon egyaránt. Jenna Jalonennel közös, Long time no see! című előadását beválogatták az Avignoni Fesztivál és az Aerowaves Fesztivál hivatalos programjába. Grecsó Zoltánnal közös duettje, az #Orfeusz#Eurüdiké 2016 óta szerepel a Vígszínház repertoárján. Emellett koreografált már a Közép-Európa Táncszínház és a debreceni Csokonai Színház részére is. A kredenc a pincében maradt című produkcióval Simkó egy olyan univerzális nyelv után kutat, melyet társadalmi, kulturális, generációs háttértől függetlenül mindannyian megértünk. A februári online bemutatót a tervek szerint tavasszal a színpadi produkció premierje követi majd a Trafóban.

Kiemelt kép: Pillanatkép A kredenc a pincében maradt előadás próbájáról (fotó: Dömölky Dániel)