Simándy József, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész első operaházi szólistafellépésének 80. évfordulón nyitott meg az OPERA róla elnevezett üzemháza, amely a Magyar Állami Operaház rekonstrukciójának részeként került felújításra.

A karizmatikus művészről elnevezett, az utóbbi években belülről újraépített Hajós utcai üzemház átadását órára pontosan az első fellépés jubileumához igazították: Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, a Simándy-család képviselői és dr. Ókovács Szilveszter főigazgató jelenlétében vette fel az épület Bánk bán és sok más hős emlékezetes megtestesítőjének nevét.

Az Operaház Hajós utcai művészbejárójával szemközt álló 13 szintes, csaknem 5.000 m2 hasznos területű épület az Operaház 1980-1984-es felújításának közvetlen előzményeként, Siklós Mária tervei nyomán létesült 1979-ben. Az építészeti nívódíjjal kitüntetett, az Operaházzal alagúton is összekötött épületbe költözött ekkor az irodai adminisztráció jelentős része, a férfi-női varrodák, ide kerültek a színpadi műszak és az üzemeltetés öltözői, raktárai, itt jöttek létre az OPERA Zenekarának, Énekkarának és Gyermekkarának próbatermei, valamint alakítottak ki házi színpadot – később a zenekari terem is rendpróbateremmé alakult. Az üzemház a 2010-es évekre korszerűtlenné vált, az Operaház csaknem teljes körű rekonstrukciójával párhuzamosan – szükségessé vált az üzemház átfogó felújítása is. Az átalakítás első fázisa a Városliget Zrt. által alapított Opera Vagyonkezelő Kft. beruházásában, a Laki Épületszobrász Kft. kivitelezésében valósult meg 2023 március végéig.

Így a most átadott Simándy épület földszintjén hatalmas portálüvegek mögött tágas előtér jött létre, helyet kapott itt a nagy tenorista fejszobra – Kelemen Kristóf alkotása – és a 80 évvel ezelőtti előadás plakátja is.

Kiemelt kép: Závogyán Magdolna és Ókovács Szilveszter (Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)