Ma este mutatja be a Kolozsvári Magyar Állami Színház Eugène Ionesco Macbett című drámáját Silviu Purcărete rendezésében, aki már ötödik alkalommal tér vissza a kolozsvári társulathoz. Korábban a Pantagruel sógornője, a Gianni Schicchi, a Viktor, avagy a gyermekuralom és Julius Caesar című nagy sikerű előadásokat állította színpadra.

A rendező kiemelte, hogy az Ionesco ált írt mű dramaturgiája nagyon költői és modern, valójában egy újfajta írásmód a tragikus helyzetekre, amelyben a tragédiát keveri a komédiával. A helyzetek rendkívül paradoxok, ugyanúgy, ahogy a gondolkodásmód is, a szöveg pedig pontosan felépített, poétikus színházi nyelvet használ. Ezenfelül Ionesco szövegében egyértelmű utalások vannak az operai kifejezésmódra is, amit az alkotók fel is használtak a mű színpadra állítása során, ahol a hangok világát teremtették meg, amelyet énekkel, hangszeres részekkel, hanghatásokkal fejeznek ki, amelyek előadás ritmusát is jelzik. A színdarabban a brechti távolságtartásra került a hangsúly, amely az 1920-as években nagyon jellemző volt, és amely lehetővé teszi, hogy egyszerre tudjunk közel kerülni és eltávolodni a látottakhoz, ezáltal egy  tragikus jelenetből könnyedén jutunk el egy vidám, szatirikus és komikus jelenethez.

Az előadás rendezője Silviu Purcărete, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Helmut Stürmer díszlettervező, Lia Manțoc jelmeztervező, Vasile Șirli zeneszerző, Visky András dramaturg, Demeter Kata a dramaturg munkatársa, Kolcsár Péter korrepetitor és Bogdan Dobre a jelmeztervező asszisztense. Az előadás címszerepét Bogdán Zsolt alakítja, további szerepekben Viola Gábor, Bács Miklós, Vindis Andrea, Dimény Áron, Váta Lóránd, Bíró József, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Román Eszter, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás és Marosán Csaba látható.

Kiemelt kép : Jelenet a Macbett című előadásból (Fotó: Bíró István/ Kolozsvári Állami Magyar Színház)