229. évadát kezdte meg idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a teátrum tíz bemutatóval várja a nézőket a 2021/22-es évadban, amelyeket Tompa Gábor, a színház igazgatója tegnap sajtótájékoztató keretében ismertetett.

Csehov Cseresznyéskertjét szeptember 1-jén láthatta a közönség először, Yuri Kordonsky rendezését Silviu Purcărete bemutatója, Eugène Ionesco Macbett című drámája követi majd október 13-án. Az év utolsó két előadását Tompa Gábor rendezi: Shakespeare egyik legismertebb tragédiája, a Hamlet a nagyszínpadon debütál majd, Vecsei H. Miklóssal a címszerepben, majd Samuel Beckett Ó, azok a szép napok! című darabját állítja színpadra a színház stúdiótermében.

Előbbi egyúttal a december 3. és 10. között szervezett Showcase 2021 nyitóelőadása lesz, a miniévadban olyan, a pandémia miatt keveset játszott előadásokat láthatnak majd az érdeklődők, mint a William Shakespeare műve nyomán készült Rómeó és Júlia (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila), a George Orwell regénye nyomán Erős Ervin – Klemm Dávid – Lénárd Róbert által jegyzett Állatfarm (rendező: Puskás Zoltán), a Nóra (rendező: Botond Nagy), illetve Visky András Pornó – Feleségem története (rendező: Árkosi Árpád) című művét.

Pillanatkép a sajtótájékoztatóról (Fotó: Bíró István)

2022-ben Botond Nagy Szerb Antal adaptációja nyitja a bemutatók sorát, az Utas és holdvilág a korábbi évadból a járványhelyzet miatt átemelt előadás. Ezt követően márciusban érkezik a kolozsvári társulathoz Andrei Șerban, aki ezúttal Robert Icke Oedipus című Szophoklész-átiratán dolgozik majd. Ezzel párhuzamosan Sinkó Ferenc Anne Lepper Seymour című kortárs drámáját rendezi a teátrum stúdiótermében. Májusban a Sepsziszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László állítja színpadra Móricz Zsigmond Rokonok című művét. Az évad utolsó premierjére visszatér ifj. Vidnyánszky Attila, aki Az ifjú barbárok címmel Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságát feldolgozó előadást készít a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban.

Az idei évadban veszi kezdetét az Európai Színházi Unió KATASZTRÓFA című projektje, amelynek keretében hét koprodukciós előadást hív életre 16 európai színház. A kezdeményes célja, hogy a létrejövő előadások újraértelmezzék az antik görög drámákat, így a Tompa Gábor vezetésével a Kolozsvári Állami Magyar Színház a konstancai Állami Színházzal és a ljubljanai Szlovén Nemzeti Színházzal együttműködésben egy négynyelvű előadást hoz létre Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája és Samuel Beckett Katasztrófa című színműve alapján. A szabadtéri premierre Konstancán kerül sor 2022 júniusában, majd ezt követi jövő ősszel a ljublajanai bemutató. A kolozsvári közönség első alkalommal a 2022-es Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon láthatja majd az előadást.

Kiemelt kép: Tompa Gábor (Fotó: Bíró István)