Vígjátékkal nyitotta meg kamaraszínházi évadát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a hétvégén: Cseke Péter a Tombol az erény című darabot vitte színre.

Óriási sikernek örvend a Kelemen László Kamaraszínházban jelenleg is futó 1×3 néha 4 című vígjáték, amely az elmúlt évad kamaraszínházi szezonjának nyitó előadása volt. Bár Cseke Péter szerint ez az egyik legnehezebb színházi műfaj, elmondása szerint elképzelni sem tudta volna, hogy ezúttal másképp induljon az évad a Kamarában. Nem titkoltan olyan darabot keresett, amelyben ismét Járai Máté brillírozhat, játszótársnak pedig hat további olyan színművészt választott, akik rendkívül egységesen, kiváló nevettetőként tudtak együtt játszani.

Jean de Létraz egy rendkívül jelentős francia szerző volt. Közel százhúsz darabot írt, amelyek közül véleményem szerint a Tombol az erény az egyik legkitűnőbb. Egy nagy szerelmi háromszögről szól, rengeteg félreértés van benne, és ahogyan az lenni szokott, a főhős barátja, akiről azt gondolja, a segítségére lesz, csak még inkább összekuszálja a szálakat” – fogalmazott Cseke Péter, a darab rendezője. „Szeretem az efféle társalgási vígjátékokat, ez egy nagyon különleges és pontos műfaj. A szerző pontosan tudja, hogyan bonyolítsa úgy a cselekményt, hogy az szórakoztató legyen és egész este próbára tegye a nézők rekeszizmait, a szereplők viszont eközben komoly drámai pillanatokat élnek át ezalatt.

A történetben egymásra épülnek a hazugságok, mindenki tud és titkol is valamit. A Primavera villa eddig bűntelen csendjét egyetlen hétvége alatt felborzolják az egymásba fonódó események – Legrande felügyelő legnagyobb örömére. Hogy még szórakoztatóbbá tegye a helyzetet, Claudine a kezére játszik, lényegében ő mozgatja az amúgy is összekavarodott szálakat. Vajon mire képes egy gyanakvó feleség, egy váratlan vendég, a gumi és hártyapapír nagyhatalom, Az elefánt és a kolibri és Jules Latouche Bayeux-ből? Hogyan lesz a nőktől rettegő, meg nem értett költőből egyetlen éjszaka alatt a legnagyobb Casanova? És vajon hogyan élik túl a már kissé ellaposodott házasságok ezt az őrült hétvégét? Minderre választ ad de Létraz vígjátéka Járai Mátéval, Magyar Évával, Hajdú Melindával, Szabó Dorottyával, Ferencz Bálinttal, Aradi Imrével és Fazakas Gézával a színpadon.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Tombol az erény című előadásból (Fotó: ifj. Háry Péter)