A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet a Margó Irodalmi Fesztivált is az online térbe kényszerítette, ám a szervezőknek nincs okuk a panaszra, hiszen a meglehetősen extrém körülmények között megtartott rendezvény így is 200.000 feletti megtekintéssel zárult. A magyar irodalom népszerűsítését célul kitűző Margó idén 5 nap alatt több mint félszáz programmal várta az érdeklődőket, akik összesen 36 országból követték nyomon az írók és moderátorok lakásaiból jelentkező beszélgetéseket, színházi előadásokat, slam esteket.

A résztvevők névsora a szokott módon idén is rendkívül impozáns volt: a Libri irodalmi díjak idei nyertesei, Láng Zsolt és Grecsó Krisztián, Tompa Andrea, Bereményi Géza, Erdős Virág, Háy János, Spiró György, Zoltán Gábor, Mécs Anna, Ablonczy Balázs, Ungváry Krisztián, Fiala Borcsa, Krusovszky Dénes, Péntek Orsolya, Berta Ádám, Szentesi Éva, Cserna-Szabó András, Markó Béla és az idei Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám is a vendégek között volt. A Margó Extrában idén többek között Mácsai Pál, Eke Angéla és Török-Illyés Orsolya oszotta meg a nézőkkel, hogy ők hogyan választják ki olvasmányaikat.

Június 4-én, a fesztivál második napján a szervezők a trianoni békediktátum aláírásának 100. évforduljára emlékeztek, ennek megfelelően tematikus programokkal készültek, melyek különböző nézőpontokból indulva vizsgálták a békeszerződés múltbéli és jelenkori kihatásait, akár a közéletben, akár a politikában, a társadalomban vagy az irodalomban.

Elindult a nevezés a 2020-as Margó-díjra is, immáron hatodik alkalommal keresik a szervezők a fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. A magas szakmai presztízzsel bíró elismerés támogatója a Bookline, amelynek jóvoltából a nyertes 500 ezer forintot, 15 millió forint értékű médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2019. július 1. és 2020. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és került kereskedelmi forgalomba.

Kiemelt kép: Grecsó Krisztián (fotó: Libri) és Láng Zsolt (fotó: Gálos Viktor)