Vasárnap este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló első Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen és környékén található helyszínein. Öt nap alatt több mint 30 műsor várta az érdeklődőket, köztük a Déryné Társulat saját színházi előadásai, családi programok, zenés előadóestek, pincekavalkád és izgalmas interaktív játékok gondoskodtak az érdeklődők szórakoztatásáról.

A Déryné Program olyan hiánypótló kezdeményezés, amelynek köszönhetően azok a térségek is minőségi színházi élményekkel gazdagodhatnak, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A Program keretében életre hívott Déryné Társulat olyan klasszikus, nagyobb arányban magyar szerzők műveit viszi színre, melyek az érték és az élmény határmezsgyéjén fogalmazzák meg a mai világ számára mértékadó gondolatvilágukat. Ilyen a Déryné Fesztivál nyitónapján a Kossuth Lajos Művelődési Központ Latabár Színházában bemutatott Déryné ifjasszony című produkció, amely Vidnyánszky Attila rendezésében látható, a János Vitéz című zenés játék Berettyán Nándor értelmezésében, A falu rossza című népszínmű, melyet Mészáros Tibor álmodott színre, és a Kék róka című színjáték, amelyet Szabó Sebestyén László állított színpadra.

Tarpai Viktória a Kaland Kert egyik állomásán (Fotó: Gádoros Márk)

A saját bemutatók mellett azonban számos más, a Déryné Program hitvallásához – SZÍNHÁZ MINDENKINEK – szorosan kötődő alkotó lépett fel a Zsólyomkai Pincesor, az Ungvári Pincesor, Károlyfalva, Pálháza, Hollóháza, Széphalom és a Völgyszínház festői játszóhelyein. Így találkozhatott a közönség a KOHÓ Műhely interaktív programjaival, a Bakator és a Fruzsikás zenekarral, Bakos-Kiss Gábor, Jászai Mari-díjas színművész Frankie című önálló estjével, a Csavar Színház Petőfi-produkciójával, Beke István és Andrea Vettoretti gitárművészekkel, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza közös rímkuckójával, Csernik Szende mesemondóval, Joós Tamás Cseh Tamás estjével, és a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel is.

 „A Déryné Fesztivál Zemplén Fővárosában otthonra talált! – fogalmaz Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Köszönjük a szervezőknek, Halász János fővédnök úrnak, Sátoraljaújhely város díszpolgárának, Kiss Domokos Márknak, a Fesztivál és a Déryné Program igazgatójának, a szervezőknek, a fellépőknek, a támogatóknak, mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a program sikereihez. A rendezvénysorozatot nagyon sok néző látogatta, kicsik és nagyok egyaránt, ez bizonyítja az itt élők igényességén túl azt is, hogy milyen magas színvonalat képviseltek a produkciók. Minőségi kultúra, humor, nagyszerű hangulat, varázslatos jelmezek, igényesség, szakmaiság, hangulatképek és videók, kiváló kommunikáció, profi szervezés, a mesés környezeten túl fantasztikus díszletek, fényfestés. Ezek voltak a fesztivál jellemzői. Jó volt újhelyinek, jó volt magyarnak lenni! Napról-napra vártuk az újabb és újabb előadásokat a különböző helyszíneken. S várjuk 2022-ben ugyanitt, Sátoraljaújhelyen a Déryné Fesztivált!”

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadása (Fotó: Gádoros Márk)

A Dérnyé Fesztivál 30 programján több mint 2500 fő vett részt, a teltházas színházi előadások mellett nagy érdeklődés övezte az interaktív, zenés és táncos programokat is. 

„Büszke vagyok Társulatunk színművészei mellett az egész háttérben dolgozó csapatra, akiknek az alázata és odaadó munkája, tagadhatatlan profizmusa garantálta a Déryné Fesztivál magas szakmai színvonalú lebonyolítását. A környezetnek egészen elképesztő kisugárzása van, szebbnél szebb helyszínek járultak hozzá az alkotóink művészeti munkájának még magasabbra emeléséhez. Mindannyian azt érezzük, hogy Sátoraljaújhelyen és környékén minden olyan érték találkozik, amely a Déryné Program missziója, így már most várakozó örömmel készülünk a jövő évi újbóli találkozásra a nézőkkel, a második Déryné Fesztivál keretében!összegezte gondolatait az ötnapos rendezvénysorozatról Kis Domonkos Márk, Jászai Mari-díjas színművész, a Déryné Program igazgatója.

Kiemelt kép: A Déryné Program A falu rossza című előadása a Völgyszínházban (Fotó: Gádoros Márk)