Szeptember 22. és 24. között került megrendezésre a MAGYAR – ÉLET Irodalmi Fesztivál a Tér 12 Kulturális Egyesület, a Fiatal Drámaírók Háza, az RS9 Színház és Erzsébetváros önkormányzata szervezésében. Párbeszéd, alkotás, lehetőségek – ezek lehetnének a három nap kulcsszavai, a szervezők céljai között ugyanis az szerepelt, hogy az esemény párbeszédet teremtsen pályakezdő drámaírók és a kortárs magyar irodalom nagyjai között. A fesztiválra meghívott vendég írók – Parti Nagy Lajos, Závada Péter, Tamás Zsuzsa, Fekete Ádám, Szabó Imola Julianna, Szijj Ferenc – mellett négy fiatal, pályakezdő drámaíró kapott lehetőséget a bemutatkozásra. A program zárónapján pedig további nyolc drámaíró vett részt a Kárpáti Péter és a Fiatal Drámaírók Háza vezette workshopon.

A fesztivál kiváló civil kezdeményezés arra, hogy látleletet adjon a magyar alternatív irodalom – leginkább dráma, de próza és költészet is – aktuális állásáról, valamint új irányainak lehetőségeiről. Egyben pedig remek lehetőség az új alkotónemzedék találkozójára, gondolatcseréjére és bemutatkozására. Élvezetes, izgalmas, gondolatébresztő, előremutató – az alulról jövő kulturális kezdeményezések kiváló példája, amiből jó lenne minél többet látni Erzsébetvárosban (is)” – mondta el Szücs Balázs, Budapest-Erzsébetváros egyházügyi-és civil alpolgármestere, önkormányzati képviselője.

Az érdeklődők irodalmi esteken, színházi előadásokon, felolvasásokon vehettek részt, valamint lehetőségük nyílt véleményeiket, kritikáikat is kifejezni az alkotók felé a nyitott kerekasztal beszélgetések során. A programokban a közönség a vártnál nagyobb szerephez jutott, hiszen egységesen annak adtak hangot, hogy ne legyen szavazás a legjobbnak vélt műről, hanem mind a négy fiatal alkotó – Keményfi Eszter, Noblet Péter, Komáromy Bese és Pinthér Anna – egyaránt legyen a fesztivál győztese. A szervezők tervezik, és bíznak benne, hogy jövőre is meghirdethetik az eseményt, hiszen kiemelten fontosnak tartják ezt a lehetőséget a fiatal drámaírói nemzedék számára.

Kiemelt kép: A drámaíró workshop résztvevői és Kárpáti Péter (Fotó: Szücs Balázs)