Évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház, a társulati ülésen pedig a Barnák László főigazgató szezonértékekésén túl kiosztották a teátrum saját díjait is.

Az egyre emelkedő infláció, energetikai válság, bezárások okozta nehézségek rányomták a bélyegüket az évadra, a társulat azonban mindennek ellenére kiemelkedő munkát végzett, magas színvonalon teljesített, a befektetett munkát pedig telt házakkal, gyakran szűnni nem akaró álló tapssal köszönték meg a nézők, illetve – egyben kifejezve bizalmukat – azzal, hogy már több mint háromezren váltottak bérletet a következő évadra” – mondta el Barnák László főigazgató. A Nagyszínházban idén 90 saját és 9 egyéb előadást láthattak a szegediek 77%-os látogatottsággal, a Kisszínházban pedig 101 saját és 6 egyéb produkció várta a nézőket. A látogatottság itt a bezárások ellenére 7%-kal emelkedett a tavalyihoz képest, így 89%-ot ért el. Az összesen 207 előadást a kedvezőtlen gazdasági változások és a kéthónapos bezárás mellett is 73 000 néző látogatta jeggyel, illetve bérlettel. Ez átlagban 80 %-os nézettséget jelent (miközben több kisszínházi és nagyszínházi produkció is 95% feletti látogatottságot ért el) és 264 millió forintos bevételt eredményezett.

A Szegedi Kortárs Balett összesen 58 előadást táncolt idén 14 623 néző előtt, külföldi turnékon vett részt Temesvártól New Yorkig, valamint a 10. Színházi Olimpia keretében vendégül látta az Olaszországban nagy népszerűségnek örvendő MM Contemporary Dance Company csapatát. Kállai Ákos vezetésével és a színház művészeinek közreműködésével a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér interaktív tantermi előadásai, workshopjai, színházpedagógiai foglalkozásai 5237 gyerek és felnőtt résztvevővel zajlottak az évadban, jövőre pedig folytatódik a nagy sikerű sorozat.

Gömöri Krisztián a Szegedi Nemzeti Színház 2022/23-as évadzáró társulati ülésén (Fotó: Zsiros Aliz)

A 2022/23-as évadban az operatagozatban Tötös Roland játszott a legtöbbet, a drámatagozatban pedig Krausz Gergő, akit 4 premierben és 4 továbbjátszásban láthatott a szegedi közönség. Jubileumi jutalmat kapott Kissné Dobó Katalin raktárkezelő 30 év, Krizsán István műszaki igazgató 40 év, Tóth Ágnes öltöztetőtár vezető 40 év, Bereczky Szilvia énekkari tag 40 év és Szabó Károly telepvezető 40 év munkaviszony után.

A jelenlegi örökös tagok egyöntetű hozzájárulásával Krizsán István műszaki igazgatónak a Szegedi Nemzeti Színházban végzett több évtizedes odaadó munkásságáért, szakmai munkája elismeréseként a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Mestere címet adományozta a teátrum. A társulat szavazatai alapján Szeged MJV művészeti díjazottjai: Horák Renáta énekkari művész – Énekkari Nívódíj (az énekkar szavazatai alapján); Ferenczy Orsolya magánénekes – Vaszy Viktor-díj (az operatársulat szavazatai alapján); Bocsi Petra balettművész – Imre Zoltán-díj (a Kortárs Balett szavazatai alapján); Czene Zoltán rendezőasszisztens – Makó Lajos-díj (a drámai tagozat szavazatai alapján) és Szabados Tímea táncművész – Tánckari nívódíj (a tánckar szavazatai alapján). A Szegedi Nemzeti Színház által adományozott Varga Mátyás-díjat (a műszaki munkatársaink szavazatai alapján) Pozsár Gábor anyagbeszerző, gépkocsivezető kapta. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait a hallgatók és az oktatók szavazatai alapján Sziládi Hajna, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás kapta, és megköszönték a tánckar egész évados munkáját, teljesítményét is.

Kiemelt kép: Barnák László főigazgató a Szegedi Nemzeti Színház 2022/23-as évadzáró társulati ülésén (Fotó: Zsiros Aliz)