2022-ben mintegy 426 településen, 846 előadást tartott a Déryné Program. Emellett 8 új színházi produkció született a Barangoló alprogramban, valamint útjára indult a Drámaírói Műhely. Bemutatásra került és turnéra indult a Déryné ifjasszony című tévéjáték, az évet pedig a Szemet szemért című előadás ősbemutatójával zárta a Déryné Társulat.

A Déryné Program Országjárás alprogram repertoárján 100 előadás szerepel, gazdag kínálatból választhatnak a befogadóhelyek. A tavalyi évben az Országjárás és Vándorszínház alprogramoknak köszönhetően 846 előadás valósult meg, 426 településen, 119 342 néző részvételével. A Barangoló alprogram a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy egy mentori programon keresztül önálló produkciót hozhassanak létre, 2022-ben nyolc produkció jött létre a műhelyben, 140 előadás valósult meg, több mint 13 000 néző részvételével. 2023-ra 10 bemutatót, valamint havi rendszerességű workshopokat terveznek, további célkitűzéseik között szerepel, hogy a budapesti társulatok mellett a vidéki alkotóközösségeket még nagyobb számban sikerüljön bevonni, valamint, hogy az elkészült produkciók fesztiválokon, színházi szemléken is bemutatkozhassanak.

Tavaly év végén egy ősbemutatót is tartott a Déryné Társulat: a Szemet szemért című drámát Jánosi Ferenc, a Drámaírói Műhely 2022-es ösztöndíjasa írta, mentora Lukácsy György, a Nemzeti Színház munkatársa volt, aki egyben a dramaturg szerepét is elvállalta. A produkciót Kis Domonkos Márk rendezte, műfaját tekintve egy misztikus krimiről van szó, a darab különlegessége, hogy Jánosi a társulat színművészeire formálta a karaktereket, a zeneszerző Kerülő Gábor, míg a díszlet-, és jelmeztervező Túri Erzsébet volt. A társulat következő bemutatójára május 12-én kerül sor: Hunyady Sándor Lovagias ügy című tragikomédiáját a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a Jászai-díjas Bakos-Kiss Gábor állítja színpadra, a próbafolyamat márciusban veszi kezdetét.

Jelenetkép a Déryné ifjasszony című előadásból (Fotó: Juhász Éva)

A Déryné ifjasszony című tévéjáték bemutatóját szeptember 19-én tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Déryné Széppataki Róza halálának 150-ik évfordulója alkalmából készített filmes adaptációt Vidnyánszky Attila rendezte. A színházi produkció filmváltozatának megalkotását elsősorban az indokolta, hogy olyan helyekre is el tudják juttatni, ahová a befogadóhely adottságai miatt a színházi előadást nem, ez által a történetet egy sokkal szélesebb közönséggel, köztük a fiatalabb generációval is sikerül megismertetni. A tévéjátékot 2022-ben 13 településre sikerült elvinni, 1 740 fő látta, itthon a Duna TV hamarosan műsorra tűzi. A hazai vetítések mellett egy turné keretein belül a Vajdaságban is bemutatkozott, valamint január 20-án a magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseményen, teltház mellett Beregszászon is vetítésre került.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2022-es Déryné Fesztiválról (Fotó: Kovács Milán)