2022 januárjában indult a Madách SzínpadON, a Madách Színház online programsorozata, amely a szervezők minden várakozását felülmúló sikereket ért el határon innen és túl: kulturális partnerprogramok, fesztiválszereplések, rangos nemzetközi filmszakmai díj, valamint szerte a világon immár közel 30 ezer megtekintés.

A Madách Színház saját online programsorozatát, a Madách SzínpadON-t 2020 tavaszán, a pandémiás időszak kezdetén indította el. A teátrum már a kezdetektől fogva filmkészítésre készült: meglévő színházi előadásainak televíziós rögzítése helyett új, és kifejezetten filmes szemlélettel hozta létre új alkotásait. 2022 januárjában már egy önálló művészi arcéllel rendelkező, tematikus filmsorozatot hirdetettek meg Írók-Sorsok-Szerelmek címmel. A sorozatban a magyar irodalom és kultúra alakjainak (Ady Endre, Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Móricz Zsigmond) történetei új, 21. századi értelmezésben, illetve a hazai előadó-művészeti élet legkiválóbb alkotóinak tolmácsolásában jelennek meg. Az Ady Endréről és Karinthy Frigyesről szóló, saját gyártású filmes alkotásaik (Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei, A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei) itthon és világszerte – eredeti, illetve angol feliratos formában – már 3 kontinens 16 országában mutatkoztak be. Tavaly nyáron a Szófiai Világszínházi Fesztivál Digitális Programjában is kiemelkedő nézettséget értek el.

Jelenetfotó A két egyetlenből (Fotó: Madách Színház)

2022 októberében, a debreceni Apolló mozival együttműködésben először jött létre a Madách SzínpadON Filmnap elnevezésű rendezvény, amelyen a színház alkotásai artmozi-környezetben mutatkoztak be, az élő filmvetítéseket a szereplők részvételével történő közönségtalálkozó is kísérte. Az Emberszag című új, Szép Ernő életét feldolgozó film előbemutatóját szeptemberben, a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon tartották, majd novemberben a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál műsorában is szerepelt.

A filmsorozat indulása után egy évvel, 2023 januárjában a negyedik filmet mutatják be: a Forgách András művéből készült Tercett című film-szín-játék Móricz Zsigmond, valamint felesége és szeretője szerelmi háromszögét dolgozza fel, Nagy Zsolt, Balázsovits Edit és Petrik Andrea szereplésével, Szilágyi Bálint rendezésében.

Kiemelt kép: Az Elfogyni az ölelésben című film-szín-játék plakátja (Fotó: Madách Színház)