Véget ért a Margitszigeti Szabadtéri Színház 2021-es nyári évada: a teátrum idén az eddig megszokottnál is hosszabb szezonnal és gazdagabb repertoárral jelentkezett, hazai és világsztárokkal, műfaji sokszínűséggel egyaránt találkozhattak a nézők.

A szabadtéri környezet, az idilli hangulat önmagában lenyűgöző élményt nyújt minden vendégünknek, ám a csoda valójában a színpadon születik meg estéről estére. Minden korosztály számára szeretnénk értékes kikapcsolódásra lehetőséget adni, az edukációt is belopva a programokba. Nálunk a Margitszigeten a tradicionális és a modern nem csak megfér egymás mellett, egymásba fonódva illeszkedik színházunk kínálatába – értékelte az idei szezont Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezetője és művészeti vezetője. 

Az elmúlt négy hónap alatt közel 40 nagyszínpadi előadást láthatott a közönség, hazai és nemzetközi sztárok közreműködésével, továbbá 40 ingyenes gyerek- és családi program, irodalmi séták és kiállítások tették izgalmassá Budapest ikonikus helyszínén az idei nyarat. Több mint 40 nemzetközileg elismert művész, illetve világsztár lépett színpadra idén: „A Margitszigeti Szabadtéri Színház repertoárja, hagyományosan, a nemzetközileg ismert és elismert művészek fellépésére is épül. A fenti számok mutatják, hogy idén is sikerült meghívni őket, akik maguk is a hírünket vihetik és viszik is a nagyvilágban” – nyilatkozta Bán Teodóra. Fellépett többek között a balett fenegyereke, Szergej Polunyin, az amerikai jazzgitáros és zeneszerző Stanley Jordan, a híres koreográfus, Hervé Koubi vagy a zongora mágus Lucas & Arthur Jussen és Havasi Balázs, a világhírű rendező, Calixto Bieito pedig a Carment állította színpadra. Olyan nemzetközileg elismert operaénekeseket láthatott a közönség, mint Arthuro Chacón Cruz, Maria Grazia Schiavo és Kálmándy Mihály.

Jelenet a Carmen című operából (fotó: Kovács Milán)

Emellett a fellépők között említhetjük, a minden évben őrületes hangulatot varázsoló Fenyő Miklóst, Dés Lászlót a Pál utcai fiúkkal a Vígszínházból, a Budapest Bár zenekart Mező Misivel és Kiss Tibivel, Demjén Ferencet, Caramelt, Tóth Verát és Tóth Gabit, Presser Gábort és Karácsony Jánost a Csík zenekar társaságában, vagy épp a továbbra is humorával és szellemes dalaival újra meg újra csillanni tudó Geszti Pétert is. Idén két jubileumi koncertre is sor került: a Budapest Klezmer Band a 30., a Zagar pedig a 20. születésnapját ünnepelte a fennállásának. A musical rajongóknak is kedveztek: a Puskás, a Hegedűs a háztetőn, a Kabaré és a Tesla című zenés darabok szórakoztatták a nézőket.

A nagyszínpadi előadások mellett a hétvégeken ingyenes, tartalmas programokkal, mesékkel, interaktív foglalkozásokkal várták a családokat, melyek minden esetben teltházzal futottak. Hatalmas sikerrel zajlottak az irodalmi séták, a Koraesti térzene eseményei, az idén 110 éves Víztoronyban pedig változatos kiállításokat rendeztek egész nyáron.

Kiemelt kép: Bán Teodóra (Fotó: Csudai Sándor)