Június 16-án tartotta a Pesti Magyar Színház évadzáró társulati ülését, ahol Dr. Zalán János, a színház igazgatója összegezte a 2021/2022-es évadot, mindezek mellett pedig az elmúlt időszak legeredményesebb színészeinek és dolgozóinak díjazása sem maradhatott el.

A Pesti Magyar Színház az idei évadban is folytatta gyermek- és ifjúsági színházi profiljának építését, a lehető legátfogóbban kihasználva a szakmai, az emberi és az anyagi erőforrásokat. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy bár jelenleg magasabb számban vannak jelen a gyerekelőadások, a színház mégis igyekszik műsorra tűzni, illetve műsoron tartani a felnőtteknek szóló darabokat is. Idén a repertoáron lévő produkciók mellet 4 új előadás született: A tizenhét hattyúk című monodráma Cserhalmi György rendezésében került színpadra, az Oliver! című musical Szente Vajk rendezésében látható, a PMSZ 2.0 sorozat első produkciója, Az ABC küldetés pedig különleges, interaktív digitális színházi előadásként került repertoárra. Emellett a Pesti Magyar Színház Budapesten elsőként hozott létre komplex színházi nevelési előadást, mégpedig Rojik Tamás Szárazság című regényének színpadi adaptációjával.

Pillanatkép a Pesti Magyar Színház évadzáró társulati üléséről (Fotó: PMSZ)

A számok terén is sikeresnek és eredményesnek nevezheti a színház az idei évadot: a 2021/22-es szezonban a pandémia ellenére a korábbi számokat túlszárnyalva összesen 330 előadást tartott. A színház igazgatója büszkén emelte ki, hogy a pandémia ellenére mindösszesen 12 előadás maradt el, mindez pedig annak köszönhető, hogy a társulat tagjai ugrásra készen, alázatosan, kreatívan, a legjobb tudásotok szerint igyekeztetek megfelelni a néha nagyon hirtelen felmerülő helyzeteknek.

Az évadzáró legünnepélyesebb pillanataként pedig a díjak átadására is sor került. A Pesti Magyar Színház által 2003-ban alapított Főnix-díjat a 2021/2022-es évad végén is három kategóriában adták ki: a Társulat szavazatai alapján a 2021/2022-es évad legjobb női főszereplője, és a Főnix-díj tulajdonosa Péter Lilla lett, a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Keresztény Tamás, a különdíjat pedig Laczó Zsófia vehette át. Ami pedig még különlegesebbé tette az évadot az pedig nem más, mint hogy az idei évtől közönségdíjak átadására is sor került, mely során a nézők 4 kategóriában tehették le voksukat. A közönség szavazatai alapján a 2021/2022-es évad legjobb gyermekszínésze Farkas Olivér, a legjobb színésze Pásztor Ádám, a legjobb színésznője pedig holtversenyben Péteri Lilla és Bede Fazekas Anna lettek. Az évad legjobb előadásának pedig a Valahol Európában című musicalt szavazták meg a nézők.

Továbbá szóba került a 2022/23-as évad is, mely a Kalandok évada címet kapta, melyre többek között két új bemutatóval készül a színház. Elsőként egy budapesti ősbemutató érkezik, a Madagaszkár, zenés kalandtúra című musical, melynek premierjét november 5-6-án tartják, illetve 2023 második felében mutatják be Márai Sándor Az igazi című színművét a Sinkovits Imre Színpadon, Paczolay Béla rendezésében, valamint további produkciók színpadra állítása körül is tárgyalások zajlanak éppen. Mindezek mellett a teátrum repertoárja önálló estekkel is bővül ősztől. Az új bemutatókon túl 18 produkciót tartanak repertoáron.

Kiemelt kép: A Pesti Magyar Színház épülete (fotó: egyksz.hu)